Při zátahu na burze policie zabavila zbraně

Zdroj: (jum), MF DNES, 16. 12. 2006

Buštěhrad - Brokovnici, vojenskou pušku, sakrální a nacistické předměty zabavili včera policisté s celníky při zátahu na sběratelském trhu v Buštěhradě na Kladensku.

Majitelé objevené vojenské pušky a brokovnice, kteří zbraně prodávali, neměli potřebné doklady. Předměty sloužící k bohoslužbě zase na burze nabízel člověk, který už byl v minulosti za prodej kradených církevních předmětů stíhán.

"Obě zbraně jsme poslali na balistickou expertizu, která by měla odhalit, zda se z nich nestřílelo. U brokovnice jsme navíc nezjistili výrobní číslo a majitel neměl ani protokol o znehodnocení zbraně. V případě zabavených sakrálních předmětů pak musíme zjistit, zda nejsou kradené," uvedla mluvčí kladenských policistů Jana Šteinerová.

Majitele předmětů policisté z ničeho neobvinili. Musí totiž vyčkat na výsledky expertiz.

Do kontrolně-bezpečnostní akce zaměřené na pátrání po odcizených předmětech a po nelegálně držených zbraních se na buštěhradské burze zapojilo asi čtyřicet policistů s celníky. Nejprve na trh podle celníků vyrazila tříčlenná monitorovací skupina, která vytipovala podezřelá místa. Poté se rozběhla samotná akce, při které policisté hlídali východy.

Provozovatel sběratelských trhů Rudolf Zeisl tvrdí, že mu policisté neřekli, že našli na burze zbraně. "Jen jedna sběratelka se rozčilovala, že jí zabavili věci nacistů. To však nebyly falzifikáty, ale originály z padesátých let, které mají sběratelskou hodnotu a mohou se prodávat," řekl Zeisl. Dodal, že za věci, které lidi na trhy vozí, nenese odpovědnost.