Razie rozprášila burzu v Buštěhradě

Zdroj: Ondřej Špalek, Kladenský deník, 16. 12. 2006

Buštěhrad - Šok utrpěli včera ráno účastníci oblíbené sběratelské burzy v Buštěhradě u Kladna. Bleskově tam vtrhly desítky celníků a policistů. Cíl byl jasný: odhalit prodejce církevních předmětů, nelegálních zbraní a zboží propagujícího nacismus.

A výsledek několikahodinové akce? V rukách celníků uvízly dvě zbraně bez výrobního čísla a dokladu o znehodnocení a několik židovských sakrálních předmětů. "Ty byly nalezeny u člověka už jednou trestaného za jejich prodej," uvedl velitel včerejší akce z Celního úřadu v Kladně. "Brokovnice a kulovnice budou odvezeny na balistickou expertizu, která prověří jejich funkčnost," dodala mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.

Zásah měl být především preventivní. Celníci kromě prodejců kontrolovali také odjíždějící auta naložená zakoupeným zbožím. Vše se obešlo bez incidentů, což je ke cti celníků i policistů. Přesto má zásah jednu pihu na kráse: Unikla "velká ryba". Před uniformami stihl utéci muž, který se prý ve velkém zabývá prodejem věcí s nacistickými symboly.

Populární buštěhradská burza se koná 23krát do roka a za pátek a sobotu ji pravidelně navštíví kolem 1500 lidí. Dá se tam sehnat prakticky cokoli, jak většina návštěvníků dobře ví - výjimkou není ani funkční samopal.

Provozovatel trhů Rudolf Zeisl tvrdí, že se snaží sortiment prodejců uhlídat, ale do kufrů aut jim lézt odmítá. Poukazuje na svá omezená práva. "Nemohu nikoho šacovat, pokud tu Celní správa našla zbraně, je na ní, aby je zabavila a označila pachatele trestné činnosti," pokrčil rameny.