Mateřství si vyžádalo hned dvě změny v kapele

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 20. 11. 2006

Buštěhrad - Cyklus koncertů buštěhradské folkové skupiny Knezaplacení zahajovala před šesti lety zpěvačka s nenapodobitelným hlasem, Jitka Vrbová. Čas plynul a za tu dobu se na prknech místní sokolovny vystřídala celá řada zvučných jmen.

Byli mezi nimi například Pavel Bobek, Věra Martinová, skupina Pacifik i tragicky zesnulý český Elvis Karel Zich a další.

Dvanácté hudební setkání z cyklu Zastávka v čase mělo podtitul Dámy, které umějí zpívat. Pozvání tak v uplynulých dnech opět neodmítly Jitka Vrbová a zpěvačka a kytaristka Pavla Marianová.

Hudební večer zahájili domácí Knezaplacení, kteří se ukázali návštěvníkům v novém složení. "Skupina má teď problémy, ale hezké. Naše dvě zpěvačky mají mateřské povinnosti, a tak jsme poprvé představili kladenskou zpěvačku Ivetu Pavukovu a flétnistku Danu Dufkovou," uvedl na pravou míru změny ve složení kapely kytarista Honza Paulík.

Pavla Marianová před dvaceti lety založila folkovou skupinu Klíč. Ta sbírala po mnoho let různá hudební ocenění, ale dnes už neexistuje. Zpěvačka se proto dala na sólovou dráhu. V repertoáru nechyběly původní folkové písničky, ale také cikánské melodie. Zejména při tomto žánru hlas Marianové vynikne a zaujme.

Je velká škoda, že byl sál zaplněn jen z poloviny. "V Buštěhradu vystupuji velmi ráda. Kladno a vesnice kolem něj se hodně mění k lepšímu. Tyto a podobné klubové prostory mám nejradši. A vůbec nejlepší je, když lidé sedí u stolů a popíjejí vínko," dodala někdejší zakladatelka Klíče.

Příznivci časem prověřené klasiky ocenili osvědčené písničky, staré několik desítek let. Zazněly tu skladby jako třeba Jedině Joe, Co nevidět se sejdem, Čekej tiše, nebo Bílá pláž. "Poslední uvedenou písničku jsem zpívala už jako čtyřletá holka, a to tehdy zdaleka nebyla nová. Jsem člověk, který bez zpívání prostě nevydrží. V období kolem Vánoc budu mít hodně vystoupení v Praze s kytaristou Standou Chmelíkem a swingovou kapelou," prozradila Jitka Vrbová.

Kdo se nemohl poslední Zastávky v čase z nejrůznějších důvodů zúčastnit, nemusí truchlit. "Na příští setkání bychom rádi pozvali Jiřího Schmitzera nebo Honzu Nedvěda," navnadil příznivce dobré folkové muziky Honza Paulík ze skupiny Knezaplacení.