Buštěhradská burza: pistole není problém

Zdroj: Ondřej Špalek, Kladenský deník, 6. 11. 2006

Buštěhrad - Nemáte zbrojní průkaz a toužíte po funkční pistoli nebo dokonce samopalu? Uspět můžete na burze v Buštěhradě. Že se tu dají "pod rukou" sehnat zbraně, není žádné tajemství. Podařilo se nám kontaktovat člověka, jenž před vchodem na burzu koupil zachovalý německý samopal Schmeisser MP 40. Prodal mu ho prý důchodce, který ho našel na půdě. Za pět tisíc korun.

Takový případ nebude ojedinělý, například před rokem provedli na burze zátah celníci a středočeští kriminalisté. Kromě obrazů s náboženskou tematikou, barokních sošek andělů a dalších věcí pocházejících zřejmě z trestné činnosti skončily v jejich rukou i dvě pistole. Také při dřívějších kontrolách se našly části zbraní.

Na buštěhradských trzích se zbraně prodávat smějí, ale pouze historické, nabíjené zpředu, navíc by měly být znehodnoceny.

Že se tu ale dají sehnat také funkční, přiznává i provozovatel burzy Rudolf Zeisl. "Snažíme se sortiment prodejců kontrolovat, ale při jejich velkém množství je to složité. Navíc nemohu po každé babce s hrnečky chtít, aby mi ukázala, co má schované v autě. Obchází tu kriminalisté v civilu, ale něco jim samozřejměutéct může ," potvrdil.

Na burze může prodávat každý, kdo zaplatí stokorunový poplatek za deku. Když se někdo obchodováním živí, musí mít navíc živnostenské oprávnění a doklad o nákupu zboží. Středočeští policisté se prý na burzu pravidelně zaměřují, nic bližšího nám však v pátek neřekli. Kladenská policie se podle mluvčí Michaely Novákové stará pouze o veřejný pořádek a o to, aby se v době konání akce nevyskytovaly problémy s dopravou.

Buštěhradské trhy se konají 23krát do roka, příští jsou na programu nadcházející víkend. Za pátek a sobotu je pravidelně navštěvuje kolem 1500 lidí. Nedávno zde bylo otevřeno nové parkoviště. "Přesto si myslím, že většina místních by byla raději, kdyby se tu nic takového nepořádalo," uvedl místostarosta Buštěhradu Antonín Kadlec.