Pěvecký sbor města Buštěhradu oslavuje

Zdroj: Ondřej Špalek, Kladenský deník, 6. 11. 2006

Buštěhrad - Zaplněný sál buštěhradského hostince U Bečvářů patřil v pátek večer koncertu Pěveckého sboru města Buštěhradu. Ten letos slaví jubilejní třicátou sezonu, kdy obyvatele města a okolí těší svým uměním.

Pěvecký sbor města Buštěhradu je amatérský sbor, který sdružuje přibližně čtyřicet zpěváků. Jeho posláním je šířit hudební kulturu a poskytnout uplatnění pro kulturní vyžití lidem, kteří mají zájem o sborový zpěv. Byl založen v roce 1977, ale navázal na činnost mládežnického sboru z počátku padesátých let. Je provozován z rozpočtu města Buštěhradu. U zastupitelů nachází pro svoji činnost vždy značnou podporu. "Spolupracujeme se Základní uměleckou školou v Buštěhradu, díky čemuž můžeme v příjemném prostředí její budovy pravidelně zkoušet," uvedl předseda sboru František Paulík.

Členy sboru jsou zejména občané z Buštěhradu, ale dojíždějí sem také ženy i muži z okolních obcí. Zastoupeny jsou věkové kategorie od 15 až do 80 let. Buštěhradský sbor je smíšeným pěveckým tělesem. Ženské hlasy se dělí na soprány a alty, mužské na tenory a basy. Někteří členové zpívají sólové party. Se sborem spolupracují i profesionální sólisté. Zkouší se pravidelně každé pondělí od 18 do 19.30 hodin.

Repertoár buštěhradských pěvců obsahuje díla světových i českých autorů, například Mozarta, Beethovena, Brahmse, Verdiho, Smetany, Dvořáka, Janáčka, Martinů. "Zpíváme ale i skladby současných autorů, úpravy národních písní a skladby duchovní. Některé se zpíváme v německém jazyce nebo latinsky," přiblížil Paulík. Sbor má v programu i Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou každoročně uvádí v Buštěhradě i v blízkém okolí. V jednom roce sbor obvykle uspořádá deset veřejných vystoupení. Celovečerními koncerty počínaje, až po akce k různým společenským příležitostem. Sbor účinkuje zejména v Buštěhradě a blízkém okolí, ale zajíždí se svým programem také do vzdálenějších míst, například do lázní v Jáchymově, do Vrchlabí, nebo do zámku v Manětíně. Po řadu let se udržuje spolupráce se sbory v Jindřichově Hradci a Kamenici nad Lipou. Každoročně sbor vystupuje na pietních slavnostech v Lidicích, pořádaných k uctění památky lidických mučedníků. Před lety se rozvíjela i spolupráce se sbory v Německu, ve Francii a Anglii. Někteří členové sboru vystoupili na koncertech Pražského jara.

Dlouholetým sbormistrem je Jiljí Teringer, bývalý violista orchestru FOK Praha. V roce 2001 mu byl udělen titul Čestný občan města Buštěhradu a páteční koncert byl i k jeho poctě, protože nedávno oslavil osmdesátku. Od letošního roku pracuje se sborem jako sbormistr také Emil Červený. Členové pěveckého tělesa jsou vybaveni koncertním ošacením - muži mají černý smoking, ženy dlouhé šaty a sukně s halenkami.

Se sborem spolupracují i profesionální sólisté, jako například Marta Hanfová. Ave Maria v jejím podání sklidilo na koncertě veliký potlesk.