Starší děti mají své hřiště

Zdroj: Marcela Jurková, MF DNES, 3. 11. 2006

Buštěhrad - Nové dětské hřiště Buštěhrádek mohou od neděle využívat děti v Buštěhradě. Ve sportovním areálu u fotbalového hřiště na ně čeká sestava se skluzavkou, lanová dráha, houpačka či vertikální točidlo.

Maximálnímu zájmu se těší lanová pyramida, vysoká téměř šest metrů. Hřiště za více než 1,2 milionu korun je přitom dílem tříčlenné skupiny zdejších obyvatelek. Peníze sehnaly především z grantů, sponzorských darů a příspěvku města.

"Když v roce 2004 musela být z bezpečnostních důvodů zrušena všechna městská hřiště, nemělo město ve svém rozpočtu dostatek peněz na výstavbu nových herních ploch, které by splňovaly přísné normy Evropské unie," vysvětlila místní zastupitelka Jitka Mahovská důvody, proč se do obnovení hřiště pustily s dalšími maminkami samy.

Dodnes je přitom překvapena, jaký ohlas projekt hřiště pro děti do 15 let u sponzorů zaznamenal. Jeden z nich přispěl na hřiště polovinou celkové sumy.

Zastupitelé Buštěhradu nakonec schválili hřišti příspěvek ve výši 230 tisíc korun, 70 tisíc korun na hřiště daroval Středočeský kraj.

Na stavbě hřiště se podíleli i obyvatelé

Na vytvoření hřiště se navíc částečně podíleli i místní obyvatelé, když pomáhali se stavbou plotu, mnozí přidali také peníze. "Přišlo jich kolem čtyřiceti, většina z nich už pomáhala se stavbou malého hřiště Pelíšek u mateřského centra," řekla další členka týmu Ilona Kasalická.

Hřiště u fotbalového stadionu v Hřebečské ulici je sice postaveno pro větší děti od 6 do 15 let, cestu k němu si však najde i místní mateřská škola, která sídlí nedaleko. "Musíme říct, že jsme se stavbou hřiště pro starší děti poměrně spěchaly. Část dvanácti- a třináctiletých dětí totiž chodila na dětské hřiště Pelíšek, které je spíš určené menším dětem, a občas tam pro ty malé nezbylo místo," vysvětlila Kasalická. To by se nyní mělo změnit. Nové hřiště je podle koordinátorky vybaveno jinými herními prvky, takže bude pro starší děti atraktivnější. V jeho centru stojí lanová pyramida vysoká 5,8 metru, houpačka pro čtyři děti a lanová dráha. Vše doplňuje herní sestava se skluzavkou s balančním mostem a vertikální točidlo. "Na jaře ještě hřiště doplníme o pískoviště a houpadlo na pružině," slíbila Kasalická.

Prvky jsou podle ní natolik bytelné, že běžnou zátěž bez potíží přežijí.