Dětem otevřou další hřiště

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 14. 10. 2006

Buštěhrad - Školou povinné děti si konečně budou mít v Buštěhradu kde hrát. Město pro ně ve spolupráci s maminkami, které se podílely na výstavbě dětského areálu Pelíšek, zajistilo výstavbu nového hřiště Buštěhrádek. To vzniká na místě bývalé veřejné hrací plochy u zdejšího fotbalového stadionu.

"Někdejší hřiště, jehož prvky nesplňovaly všechna bezpečnostní kritéria, bylo před dvěma lety zrušeno. Děti delší dobu neměly kam chodit. Letos na jaře se nám podařilo dokončit areál pro předškoláky v Kladenské ulici. Ten je od té doby hojně využíván," sdělila členka týmu Hřiště Ivona Kasalická.

Z hlediska řešení však nebylo ideální, že sem začaly chodit i starší děti. Důvod k radosti budou ale mít již koncem října. Lákadlem nové areálu Buštěhrádek bude mimo jiné lanová dráha a téměř šest metrů vysoká lezecká pyramida.

"Náklady na zřízení této plochy mírně převýší jeden milion korun. Částku šest set padesát tisíc korun jsme v rámci programu Regionální podpora získali od Nadace Duhová energie společnosti ČEZ," uvedla Kasalická.

Druhým nejvýznamnějším investorem je město Buštěhrad, které pro výstavbu hřiště našlo v rozpočtu více než 230 tisíc korun. Některé granty se podle členek týmu Hřiště podařilo získat proto, že úspěšný byl již projekt vybudování Pelíšku pro předškoláky. Značná část firem, které jeho výstavbu podpořily, vyšly organizátorům nového projektu vstříc i tentokrát. Středočeský kraj pro tyto účely uvolnil z Fondu sportu a volného času 70 tisíc korun.

Od září začaly být odstraňovány betonové pozůstatky po starých atrakcích, tvořeny nové dopadové plochy a podařilo se opravit a natřít plot kolem areálu. Ruku k dílu příložili i členové zdejšího rybářského spolku a fotbalisté. Nyní zbývá už jen doladit poslední detaily.

Slavnostní otevření hřiště Buštěhrádek se uskuteční 29. října v odpoledních hodinách. V jeho areálu bude stejně jako v případě o několik měsíců staršího Pelíšku umístěna cedule se jmény všech investorů a sponzorů, kteří se na projektu podíleli.

Petr Sklenička

Co nabídne nový areál:

  • Lanová dráha.
  • Lezecká pyramida z předpjatých lan vysoká 5,8 metru.
  • Závěsná houpačka pro čtyři děti.
  • Herní sestava čítající velkou věž s nerezovým skluzem, hasičským skluzem a šikmou lanovou šplhací žebřinou, malou věž s nástupním podiem a hasičským skluzem. Obě věže budou propojeny visutým balančním mostem.
  • Hřiště bude slavnostně otevřeno 29. října.
  • Náklady na vybudování nového areálu Buštěhrádek překročily jeden milion korun.