Lidé začali využívat nedodělanou kanalizaci, riskují mastné pokuty

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 12. 9. 2006

Výstavba nové kanalizační sítě v Buštěhradu pomalu finišuje. Ještě dříve, než však byly veškeré stavební práce dokončeny a vydáno kolaudační rozhodnutí, začaly se některé domácnosti na hlavní stoky připojovat. Nejenže tím ztěžují zhotoviteli práci, ale zároveň se vystavují riziku pokut řádově v desetitisících korun.

Buštěhrad - Nemilého překvapení se dočkali dělníci, kteří pokládají rozvody nové kanalizační sítě v Buštěhradu. Při napojování jednotlivých dílů potrubí si několikrát všimli, že z trubek vytékají nejrůznější domácí odpady.

Neoprávněné předčasné využívání kanalizace může mít například za následek, že se někomu mohou v toaletě objevit vyplavené fekálie souseda. "Nechci na to ani pomyslet, taková nechutnost. Těch komplikací, které s sebou investice přináší, je už tak dost," řekla jedna z obyvatelek Buštěhradu Pavlína Čížková.

Všichni místní lidé by přitom měli vědět, že pokud se na hlavní stoky předčasně napojí, dopustí se přestupku. "Do každého domu jsme o tom dali písemné upozornění. Kdo ho nebude respektovat, vystavuje se peněžitému postihu ve výši 25 tisíc až 50 tisíc korun," varovala starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.

Kdo si myslí, že se na něj nepřijde, je na omylu. Kamerová sonda je podle generálního ředitele Středočeských vodáren Ondřeje Beneše dostatečným důkazním materiálem. Pokud někdo začne kanalizaci využívat dříve, než je zkolaudována, musí investor zabezpečit její vyčištění. "Viníci ať počítají s tím, že budou muset zaplatit nejen pokutu, ale i tyto náklady. Jedna hodina čištění stoky může vyjít i na tři tisíce korun," upozornil generální ředitel SV.

Kamery však neslouží jen k identifikaci osob, jež mají výše popisované skutečnosti na svědomí. S jejich využitím provozovatel kanalizační sítě před kolaudací zpravidla zjišťuje, zda zhotovitelská firma provedla kvalitní práci. "Po dokončení stavby rovněž provádíme zkoušky vodotěsnosti. Vždy je zapotřebí důkladně prověřit, zda bude celá nová síť fungovat, jak má," dodala mluvčí SV Lenka Kozlová.