Po stopách Oty Pavla

Zdroj: Petr Zelený, MF DNES, 19. 8. 2006

Buštěhrad - Dnes se vydáme do míst, kde během války žil a chytal budoucí spisovatel Ota Pavel s převozníkem Karlem Proškem.

Když vypukla druhá světová válka a Pavlovi starší bratři a otec byli posláni do koncentračního tábora, malý Ota žil jenom s maminkou v Buštěhradu u Kladna, a krátce dokonce pracoval jako horník. Buštěhrad tedy bude první zastávkou na naší cestě.

Stojí tu totiž muzeum Oty Pavla. V expozici se můžete podívat třeba na fotografie nebo předměty ze spisovatelova života. Nechybí mezi nimi rybářské pruty, na které Ota Pavel chytal u pana Proška na Berounce, psací stroj, na němž vznikala jeho díla, nebo medvídek, s nímž si jako malý chlapec hrával.

"Muzeum není moc velké, na prohlédnutí sbírek stačí asi hodina. Kromě expozice o Otovi Pavlovi tu máme i malou výstavu o historii Buštěhradu. V té je možné vidět, jak město vypadalo v minulosti," říká Sylva Malá ze společnosti Buštěhrad sobě, která muzeum zřídila a provozuje.

Otevřeno je celý rok o víkendech. Až do konce října od 10 do 17 hodin, od listopadu do dubna pak od 10 do 16 hodin. Plné vstupné stojí 25 korun, zlevněné o deset korun méně.

Hned vedle muzea stojí dům, ve kterém malý Ota Pavel s matkou bydlel. "Dům je v současnosti v soukromém vlastnictví a prohlédnout si ho lze jen zvenčí," vysvětluje Malá.

Když už v Buštěhradu budete, projděte si Stezku historií Buštěhradu. Ta má 25 zastavení a provede zájemce po mnoha zajímavých místech. Vede totiž na místní hrad, ze kterého pokračuje kolem barokní fary k buštěhradskému zámku. Ten je však nyní veřejnosti nepřístupný. Projdete se i kolem Starého a Nového rybníka, ve kterém Pavlův otec chytal ryby, když zrovna nebyl u pana Proška na Berounce.

Otu Pavla proslavily povídky z okolí Berounky, kam jezdil se svým otcem a bratry za převozníkem Karlem Proškem a jeho psem Holanem. Tam se nyní vypravíme i my.

V Luhu-Branově i dnes funguje přívoz, který Prošek provozoval. Nedaleko odtud je Křivoklát nebo obec Týřovice, u které stojí zřícenina hradu Týřov.