Kvůli kanalizaci byli lidé bez vody, zásobování zajišťovala cisterna

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 19. 8. 2006

Kdo z obyvatel Buštěhradu zůstal včera přes den doma, poznal, jaké je to být na suchu. Celé město bylo od ranních hodin bez dodávek pitné vody. Lidé museli čekat, až před jejich dům přijede cisterna, aby si do kastrůlků a kbelíků natočili, kolik potřebují.

Buštěhrad - Při výkopových pracích, které jsou v Buštěhradě prováděny v souvislosti s výstavbou nové kanalizační sítě, objevili dělníci skrytou vadu na hrdle vodovodního řadu. Urychleně informovali společnost Středočeské vodárny, která rozhodla o výměně potrubí. To si vyžádalo asi šestihodinovou odstávku v dodávkách pitné vody.

Za oknem vyhlíželi cisternový vůz

"Že nám z kohoutků nepoteče, jsme se dozvěděli z městského rozhlasu. Není to nic příjemného, ale nedá se nic dělat. Dopoledne nezbývalo nic jiného než vyhlížet cisternu, abychom měli vodu alespoň na vaření, mytí a spláchnutí záchodu," sdělila jedna z obyvatelek Hřebečské ulice Alena Míšková. Podobné problémy tu prý lidé mají zhruba jednou až dvakrát týdně. Kdo je přes den v práci, obvykle tyto komplikace ani nezaznamená. Jiné to už je v případě důchodců nebo maminek na mateřské dovolené. Jak se s odstávkou dodávek vody vypořádali v místním domě s pečovatelskou službou, kde žije nastálo 18 seniorů, jsme se zeptali ředitelky zařízení Stanislavy Šumné. ů "Vzhledem k tomu, že nás o této skutečnosti informoval městský úřad i Středočeské vodárny včas, stačili jsme si napustit potřebné množství vody do zásoby. Provoz jsme přizpůsobili nastalé situaci. I když nám byl s ohledem na práci v kuchyni a prádelně nabídnut mobilní kontejner, nepotřebovali jsme ho," řekla ředitelka. Stáří vodovodu v Buštěhradě přesahuje 70 let. Mnoho prorezavělých míst je objeveno při hloubení zeminy, přičemž občas dojde i k nechtěnému poškození přestárlého potrubí. To bude ve městě v délce 2,6 kilometru vyměněno za nové.

Bez vody by už celé město příště být nemělo

"Jelikož hlavní Kladenská ulice není rozpásmovaná, využili jsme odstávky k instalování tří nových šoupat. Toto opatření bude do budoucna minimalizovat počet rodin, které budou muset být kvůli dalším případným odstávkám bez vody," vysvětlila mluvčí SV Lenka Kozlová.

Ekologické odvádění fekálií za více než 130 milionů

Výstavba kanalizace by měla být podle předběžných informací hotová do konce října. "Investice přesahuje sto třicet milionů korun. Většinu peněžních prostředků jsme získali ze zdrojů Evropské unie. Na financování se dále kromě města podílí také státní fond životního prostředí. Dobře víme, že budování kanalizace s sebou přináší řadu komplikací, je však nutné se s nimi vyrovnat. Většina obyvatel to chápe," vyjádřila se starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.