Nečekané dědictví halí rouška tajemství, víc prozradí expertiza

Zdroj: (šum), Kladenský deník, 28. 7. 2006

Buštěhrad - Výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod v Buštěhradě přinesla velké překvapení. V historické části města byla při výkopových pracích odkryta nejen část hradby původního hradu, ale navíc i hromadné pohřebiště. "O jeho původu se zatím můžeme jen dohadovat. Podle objevené přiložené mince se jedná zřejmě o dědictví z dvanáctého století," informoval Antonín Kadlec, který má na radnici v Buštěhradě na starosti technickou správu města.

Úzké výkopy jsou plné kosterních ostatků našich předků. Z velikostí nebo stavu jejich chrupu se dá odhadovat, že se jednalo o lidi různého věku, včetně dětí. Podle množství koster by se dalo předpokládat, že byl odhalen hromadný hrob zemřelých na mor při epidemii. Ta však Buštěhrad postihla podle historiků až ve století šestnáctém.

Pravdu odhalí až expertiza archeologů, která bude vyžadovat nemálo času a navíc i převoz několika exemplářů ke zkoumání. Také zbytek pohřbených bude zřejmě exhumován a s pietou uložen na místním hřbitově. Názory na tento krok se ovšem mezi místními obyvateli různí. Spíše se přiklánějí k tomu, aby byli mrtví ponecháni tam, kde odpočívají celá ta staletí. Kosterní nález by neměl ohrozit termín dokončení stavby. Ze zkušeností z dřívějších let se podobná komplikace dala předpokládat, tudíž s tím bylo v harmonogramu prací počítáno.