Kapající potrubí zaházeli hlínou, voda přesto dlouho unikat nebude

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 10. 7. 2006

Investice do vodovodních zařízení jsou štědré. Ztráty ze zastaralých sítí se však vyplatí snižovat jen do určité míry.

Práce spojené s výstavbou kanalizační sítě v Buštěhradě odhalily špatný stav vodovodního potrubí. Co odborníci předpokládali, se očividně potvrdilo. Někteří místní obyvatelé se však nestačili divit, když spatřili, že dělníci bez opravy zahazují potrubí, z něhož voda uniká.

Buštěhrad - "Ve výkopech jsem na několika místech viděl vodu z potrubí kapat. Když jsem na to upozornil jednoho muže s lopatou, řekl mi, že to ještě nic není a že se u sedmdesát let starého potrubí není čemu divit. Připadá mi, že by bylo na místě takovou závadu opravit. Vždyť i za úniky vody jakožto odběratelé platíme," řekl Miroslav Porš z Buštěhradu.

Ztráty z vodovodní sítě se v regionu pohybují pod 20 procenty. Ačkoliv se zdá být toto číslo hrozivě vysoké, většina jiných oblastí v České republice je na tom hůře. Hlavní příčinou úniků je stáří vodovodní sítě a použití méně kvalitních materiálů při výstavbě před desítkami let.

Staré trubky nahradí novým vodovodem

Obyvatelé Buštěhradu ale prý nemusejí mít strach, že by voda z potrubí v místě výkopů dlouho unikala. "Do konce září tu bude v celkové délce přes dva a půl kilometru instalováno potrubí nové. Výměna bude provedena tam, kde dojde k souběhu vodovodu s nově budovanou kanalizací," vysvětlil generální ředitel Středočeských vodáren Ondřej Beneš.

O únicích informujte ty nejpovolanější

Přesto, pokud si lidé místa nějakého úniku všimnou, je lepší, když o tom informují telefonicky pracovníky Středočeských vodáren (SV) než dělníky smluvní firmy na místě. SV, které jsou správcem zdejší vodovodní sítě, se společně s jejím vlastníkem, společností Vodárny Kladno-Mělník, neustále snaží ztráty snižovat.

Minimální úniky by zvýšily cenu vody

"Pro některé odběratele ale zůstává těžko pochopitelné, že i tato činnost je poměrně nákladná. Je sice možné snížit ztráty v síti na opravdu minimální úroveň blížící se nule, ale potom by bylo nutné do systémů detekce, lokalizace, oprav nebo investic vynaložit ohromné finanční částky. Ty by se pak promítly do ceny vody výrazně více než za současného stavu ztrátovosti," vysvětlil generální ředitel SV. Kromě nové kanalizace a výměny potrubí se v Buštěhradě investuje také do rekonstrukce a intenzifikace čerpací stanice pitných vod. Stávající zařízení bylo postaveno v roce 1973 a technologicky je již nevyhovující. K této investici bylo nutné přistoupit vzhledem ke změnám v distribuci pitné vody v systému Kladenska a Slánska. Rekonstrukce zahrnuje mimo jiné i vybudování nové armaturní šachty, výměnu všech potrubí a armatur v armaturní šachtě vodojemu včetně vnitřních rozvodů a změnu ochrany potrubí proti tlakovému nárazu. Všechny pohony zařízení budou napájeny napětím 400 voltů. "Použité technologie i materiály jsou zárukou, že čerpací stanice by měla dlouhodobě bezproblémově fungovat," doplnil ředitel VKM Stanislav Bulva.

Vybrané investice vodohospodářů:

  • Staré vodovodní potrubí bude v místech souběžných s novou kanalizací vyměněno za nové v celkové délce 2,6 kilometru
  • Rekonstrukce čerpací stanice pitných vod si vyžádá více než 50 milionů korun, přičemž pětinu této částky představují dotace ze státního rozpočtu a dvě pětiny budou hrazeny z bezúročné půjčky