Kvalitní hřiště stojí půl milionu

Zdroj: (jum), MF DNES, 25. 4. 2006

Buštěhrad - Maminky z mateřského centra Buštěhradský pelíšek v Buštěhradě patří mezi výjimky, které se nesmířily s tím, že si jejich děti nemají kde hrát. Téměř rok sháněly peníze, psaly žádosti o granty, plánovaly herní prvky, organizovaly stavební práce. "Kdybych věděla, co nás čeká, byla bych asi hodně vyděšená. Přesto bych do toho asi šla znova," říká jedna z koordinátorek projektu Ilona Kasalická.

Co bylo hlavním impulsem, abyste se do stavby hřiště pustily?

Byl to fakt, že si naše děti neměly kde hrát. Proto jsme se s ostatními maminkami z mateřského centra pustily do shánění peněz a postavily hřiště samy.

S jakou částkou jste na začátku počítaly?

Na počátku jsme si naivně myslely, že postavíme hřiště za 120 až 170 tisíc korun a bude úplně super. Postupně jsme začaly zjišťovat, že částka potřebná k postavení kvalitního hřiště se blíží k půl milionu korun, přestože jsme těch herních prvků nechtěly tolik. Je až neuvěřitelné, že se nám ji podařilo sehnat.

Co bylo nejtěžší od května loňského roku, kdy jste se do projektu pustily?

Nejtěžší bylo určitě naučit se jednat se sponzory tak, abychom získaly jejich důvěru, a naučit se vypracovat dobře grant.

Jak se vám do projektu podařilo zapojit vedení města a obyvatele Buštěhradu?

Obešly jsme všechny firmy a podnikatele v Buštěhradu a většina z nich hřiště podpořila. U obyvatel města jsme se setkávaly s různými reakcemi, hodně záleželo na tom, zda jsou to rodiny s dětmi či ne, ale obecně lze asi říct, že jsme podporu cítily. S městem to bylo složitější. Od začátku jsme věděly, že město nám na hřiště nepřispěje, protože dělá kanalizaci, přesto jsme očekávaly trochu větší vstřícnost. Ta se zlepšila až poté, co se Jitka Mahovská stala zastupitelkou.