Buštěhradské maminky sobě

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 24. 4. 2006

Buštěhrad - Děti z Buštěhradu si mají konečně kde hrát, tedy alespoň ty nejmenší. Poté, co musely být místní herní plochy zrušeny kvůli tomu, že jednotlivé prvky nevyhovovaly parametrům Evropské unie, neměly se děti kde vyžít. Těžkou situaci vzaly nakonec do svých rukou maminky z Mateřského centra Buštěhradský pelíšek.

Nové skluzavky, prolézačky, pískoviště a další atrakce jsou od včerejšího dne zpřístupněny veřejnosti v areálu zahrady buštěhradského kulturního střediska. Díky výše uvedenému občanskému sdružení mohou konečně rodiče se svými ratolestmi trávit čas v příjemném prostředí a nemusí se bát, že by se jejich děti případně ocitly pod koly projíždějících vozidel. "Hřiště jsme postavili za téměř šest set padesát tisíc korun. Projekt je výjimečný především v tom, že všechny naše žádosti o grantové příspěvky byly úspěšné. Od menších firem a jednotlivých dárců, včetně našich členek a jejich rodin, se nám podařilo shromáždit sto sedmdesát sedm tisíc korun," sdělila jedna z koordinátorek projektu Ivona Kasalická.

Nové herní prvky nejsou vyrobeny z materiálů, jež jsou pro dětská hřiště běžně používány. Atrakce byly sice dražší, ale o to déle by měly vydržet. Jejich značnou část tvoří plast a nerezový materiál. V Buštěhradě žije v současné době téměř 200 dětí, kterým je méně než sedm let. Právě jim by měly jednotlivé herní prvky plně vyhovovat. Mohou je sice využívat i starší děti, ale ty, jimž je více než deset let, nové atrakce těžko zabaví. "Víme, že by uvítaly složitější herní sestavy. Například provazové prolézačky jako je třeba lanová pyramida nebo by chtěly dráhu pro skejt," poznamenala Kasalická.

Město, jehož rozpočet je nyní značně zatížen výstavbou nové kanalizační sítě a čistírny odpadních vod, nemá peněžní prostředky, aby podobný projekt pomohlo financovat. "Přesto si uvědomujeme, že další dětská hřiště jsou zapotřebí. Budeme se snažit získat na ně dotace. Oceňujeme iniciativu občanského sdružení a vážíme si výsledků jeho práce," uvedla starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.

Areál vybudovaný zdejším mateřským centrem bude podle provozního řádu od dubna do konce října denně otevřen od 8 do 20 hodin, v zimním období od 9 do 19 hodin. Jeho zřízení vítá i buštěhradská mateřská škola. "Mateřské centrum nám již nabídlo, abychom jeho areál využívali. Na naší zahradě bohužel žádné prolézačky ani jiné herní prvky nejsou. Druhým rokem máme zpracovaný projekt na výstavbu vlastního hřiště, ale zatím to ztroskotalo na penězích. I když byla investice pozdržena, je k nám zřizovatel vstřícný," řekla zástupkyně ředitele pro vedení Mateřské školy v Buštěhradě Jitka Šímová.