Ve škole se konala svatba pro děti z Peru

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 19. 4. 2006

Buštěhrad - Základní škola v Buštěhradu zažila včera netradiční událost. Dva z jejích žáků tu před zraky kamarádů a učitelů uzavřeli sňatek. Přestože si vyměnili prstýnky a dali novomanželský polibek, bylo všechno ve skutečnosti jenom jako. Svatba byla totiž částí programu školní slavnosti Den pro naše Peru, kterou Buštěhradští věnovali partnerskému zařízení v peruánské vesnici Haparquilla.

"Obě školy spolupracují již třetím rokem. Poprvé jsme však u nás přivítali zástupce z Jižní Ameriky. Chtěli jsme, aby peruánské děti poznaly, jaké máme zvyky, hry, lidové písně, ale i jak vypadá česká svatba," uvedla organizátorka akce Anna Holeyšovská.

V roli ženicha a nevěsty se ocitli Veronika Kubešková a Ondřej Horký z osmé B. "Jak vypadají svatby v Peru sice nevíme, ale věříme, že se jim ta naše bude líbit," sdělili novomanželé. Podle slov spolužačky Nikoly Paumerové, která byla autorkou svatební řeči, by to uvedené dvojici mohlo fungovat i v opravdovém společném životě. Ačkoliv byli novomanželé na místní poměry pro uzavření sňatku příliš mladí, jejich vrstevníci v Peru se často berou krátce po dosažení věku 15 let. "Tamní rodiny mají hodně dětí, žijí ve vysokohorských oblastech a jejich potomci jezdí do několik desítek kilometrů vzdálených internátních škol. Na prázdniny se peruánské děti na rozdíl od našich žáků tolik netěší, protože musejí často tvrdě pracovat. Pomáhají rodičům na polích," vysvětlila vedoucí vychovatelka školní družiny.

Společně s jedním z pedagogů vzdělávacího zařízení v Haparquille se slavnosti zúčastnila i zakladatelka Nadačního fondu Inka Olga Vilímková, jež v minulosti rok učila v Peru a o svých zážitcích a zkušenostech v cizí zemi vydala knižní publikaci Učitelkou v Peru. Nadace byla založena na podporu výchovy a vzdělávání v těžko přístupných oblastech uvedeného jihoamerického státu. "Naše činnost vychází z podnětů indiánských komunit. Pomáháme na základě žádostí a přání indiánských obcí, respektujeme tradiční způsob života indiánů, místní jazyk a snažíme se podporovat udržení indiánské kultury včetně původního náboženství," sdělila Vilímková.