Oprava zámku: 200 milionů

Zdroj: Barbora Říhová, MF DNES, 18. 4. 2006

Budova zámku v Buštěhradě by měla v budoucnu sloužit jako kulturní centrum, nejdřív ale za pět let.

Buštěhrad - Na zámku v Buštěhradě pokračují s kompletní rekonstrukcí celého areálu. Oprava začala už před třemi lety. V budoucnu by v zámku, který vlastní město, mělo vzniknout kulturní a společenské centrum.

"Kdy bude zámek v provozu, nedokážu říci. Je to pro nás daleká budoucnost," vysvětlila architektka Daniela Javorčeková, která je koordinátorkou opravy zámku. V posledních třech letech se Buštěhradští soustředili na samotnou záchranu zámku. V letošním roce bude město stejně jako v předchozích letech pokračovat v opravě krovů a střechy zámku. Podle slov architektky by měly být zmíněné opravy v příštím roce hotové.

V zámku bude sídlit i městský úřad

"Pak bychom se chtěli pustit do další rekonstrukce uvnitř zámku," upřesnila Javorčeková. V úvahu připadá oprava zámeckého sálu. "Další variantou je, že se začnou opravovat prostory v zámku, kde by měl sídlit městský úřad," uvedla Javorčeková. Městský úřad se totiž v současné době tísní v jedné budově spolu s místní mateřskou školkou.

To, jak rychle se bude zámek opravovat, závisí především na penězích, které se městu podaří na rekonstrukci získat. "V loňském roce si město zažádalo o dotaci z fondu Pomoc Norska a Evropské unie pro Českou republiku, tam jsme ale neuspěli," řekla Javorčeková. Město se ale bude snažit uspět ve stejném programu v letošním roce. Na zámek také přispívá ministerstvo kultury a letos od něj město dostane z Programu záchrany architektonického dědictví celkem 2,5 milionu korun. Další dva miliony investuje do oprav zámku buštěhradská radnice.

Ze studie, kterou si město nechalo před několika lety zpracovat, vyplynulo, že by se celková oprava zámku měla vyšplhat až na 200 milionů korun. "Kdyby se nám podařilo získat peníze z Evropské unie, tak by mohl být zámek opraven mezi lety 2010 až 2012."

V zámku by měl sídlit městský úřad, informační centrum, restaurace, obchody a zřejmě i Základní umělecká škola a mateřské centrum. Na zámku by se mohla objevit i expozice o samotném zámku a Buštěhradě. Město také uvažuje o využití hlavního sálu zámku, ve kterém by se mohly konat koncerty, plesy, svatby nebo divadelní představení.

Město se snaží upravovat i zámecký park. "Postupně park čistíme, protože se o něj dlouhá léta nikdo nestaral, a tak je hodně zanedbaný," vysvětlila Javorčeková. Část parku už je dokonce přístupná veřejnosti. Až bude park opravený kompletně, mohly by se v něm během léta konat i kulturní akce.

Zámek Buštěhrad je architektonickou dominantou města. Jedná se o rozsáhlou barokní stavbu z počátku 18. století, která několik desetiletí chátrala. Po roce 1989 vlastnily zámek postupně dvě firmy. Jedna z nich chtěla ze zámku udělat hotel, druhé firmě byl pak zámek zabaven v exekuci. V roce 2003 se zámek ve veřejné dražbě prodal jedinému zájemci - městu Buštěhrad - za cenu 2,2 milionu korun.