Dětí je mnohem víc než stačí kapacita buštěhradské školky

Zdroj: (vaš), Kladenský deník, 13. 4. 2006

Buštěhrad - Nárůstem porodnosti, díky takzvaným silným ročníkům, přibývají problémy Mateřské škole v Buštěhradě. Zařízení, které v minulých letech stěží dětmi zaplnilo svoji kapacitu, je dnes odmítá. Z jedenapadesáti letos podaných přihlášek nemůže vyjít vstříc více než polovině žadatelů.

"V tak nepříjemné situaci jsem se za celou dobu své působnosti v tomto oboru neocitla," tvrdí ředitelka mateřské školy Jitka Šímová. "Nejraději bychom vyhověli samozřejmě všem přihlášeným, protože nás těší zájem o naše služby, ale momentální situace to nedovoluje," vysvětluje Šímová.

Vedení školky tak stojí před těžkým úkolem, vybrat k umístění pouze třiadvacet dětí, plus dva náhradníky. Městské zastupitelstvo proto na svém posledním zasedání schválilo kritéria pro přijetí dítěte do mateřské školy. Jedním z nich je podmínka trvalého bydliště rodiny ve městě. Zastupitelé se rovněž zavázali zvážit všechny možné varianty, které by řešily uvedenou situaci, pokud by se měla v několika příštích letech opakovat. Nebude to však jednoduché. Znamenalo by to najít volné prostory a zajistit jejich nezbytné vybavení pro provoz školky, což není jen otázka času, ale i financí. Jejich velkou část však v současnosti spolykala výstavba kanalizace a buštěhradské čistírny odpadních vod.