Slaný na kameru dostane, Buštěhrad ne

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 23. 3. 2006

V Kladně se hluchoněmí dočkají v případě nouze pomoci strážníků nebo policistů.

Tři města z regionu, Kladno, Slaný a Buštěhrad, se přihlásily do letošního programu prevence kriminality na místní úrovni - Partnerství. Jeho prostřednictvím získají dotace ministerstva vnitra na podporu aktivit vedoucích ke snížení trestné činnosti. Ministerská komise už rozhodla o přidělení peněz. V Kladně a Slaném jsou spokojeni, v Buštěhradu o něco méně.

Kladensko - K devíti bezpečnostním kamerám monitorujícím ulice Slaného přibude letos desátá. Občané se v královském městě dočkají i osvětlení důležitých přechodů a publikace s radami, jak se bránit trestným činům. Ministerstvo vnitra finančně podpoří tyto aktivity v rámci preventivního programu Partnerství. "Částka je přesně taková, o jakou jsme žádali, takže můžeme uskutečnit všechny plánované projekty," uvedl slánský starosta Ivo Rubík. Město od ministerstva obdrží dotaci 620 000 korun, přičemž samo na realizaci výše uvedených projektů přispěje z rozpočtu částkou 272 000 korun. Loni Slaný získalo v rámci programu Partnerství 290 000 korun. Jejím prostřednictvím byl bezpečnostní kamerový systém rozšířen o devátou kameru, na níž radnice participovala 200 000 korunami. Zmíněná desátá kamera bude umístěna na křižovatce Palackého a Lázeňské ulice. V rámci preventivního programu město plánuje pořídit rovněž mobilní měřiče rychlosti.

Více než 1,5 milionu korun poskytlo ministerstvo dotaci Kladnu. "Uspěli jsme v případě dvou ze tří předložených dílčích projektů. Úspěšní jsme nebyli pouze v žádosti o finanční příspěvek na vybavení policejních vozidel GPS, aby mohl být jejich pohyb sledován na digitální mapě a tím efektivně využíván," poznamenal kladenský koordinátor prevence kriminality Jaroslav Rosenkranc. Kladno se preventivních programů ministerstva pravidelně účastní už od roku 1996. Loni peníze z nich využilo na umístění bezpečnostní kamery ve Švermově. Letos obdrží 1,422 milionu korun na dva infoměřiče rychlosti, stejný počet skříní pro umístění radaru na měření rychlosti a nový radar. "Skříně a infoměřiče pravděpodobně umístíme v okrajových částech města, v Pražské ulici v Kročehlavech a ve Velvarské ulici ve Švermově," informoval koordinátor. Město se bude na uvedeném projektu podílet částkou 200 000 korun. Sto tisíc korun poskytne ministerstvo Kladnu na zřízení linky pro handicapované občany, přičemž participace magistrátu činí v tomto případě 19 000 korun. "Projekt řeší kontakt mezi hluchoněmými občany a policií, kdy budou moci prostřednictvím SMS okamžitě informovat velitele směny strážníků nebo operačního důstojníka policie pokud se dostanou do problémů," sdělil Rosenkranc.

Poprvé se letos do programu Partnerství přihlásilo také město Buštěhrad. Komise ministerstva mu přidělila 40 000 korun na tiskoviny varující občany například před podvodníky, ale i jinými typy trestné činnosti. "Bohužel jsme neuspěli s projektem bezpečnostních kamer, které bychom ve městě potřebovali alespoň dvě. Budeme proto hledat jiné granty, jejichž prostřednictvím na ně můžeme peníze získat," poznamenala starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.