Starý sypač dosloužil, co si lidé počnou, když nastane kalamita?

Zdroj: Petr Sklenička, Kladenský deník, 17. 3. 2006

Případná další vydatná sněhová nadílka je pro obyvatele Buštěhradu obrovský strašák. Nejen, že řidiči a chodci mají ve městě potíže kvůli výstavbě nové kanalizace, ale navíc tu není momentálně možné zajistit zimní údržbu vozovek na takové úrovni, jaká byla ještě koncem minulého týdne.

Kladensko - Vrásky udělala nejen lidem z Buštěhradu, ale i tamnímu městskému úřadu havárie sypače s radlicí. Ten vypověděl službu při likvidaci poslední sněhové kalamity. "Vozidlo jsme používali přes dvacet let. Vykazovalo už opotřebovanost na hranici životnosti, a to i přes velmi časté opravy, které Technické služby města Buštěhradu zajišťovaly z úsporných důvodů vlastními silami. Vzhledem k neopravitelné poruše bude muset být multikára vyřazena," sdělila starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.

Lidem nezbývá než doufat, že už snad konečně přijde jaro. "Kdybychom se místo toho dočkali další sněhové kalamity, bylo by to asi moc špatné. Velké potíže by měli starší lidé, kteří by se museli bořit v hlubokém sněhu, ale také řidiči. Mnozí by asi vůbec nemohli se svými vozy vyjet," uvedla jedna z místních obyvatelek Jana Dütschová.

Správa a údržba silnic Kladno se stará v Buštěhradě pouze o hlavní tahy (pět ulic), ostatní komunikace si musí město uklidit samo. "Místní obyvatele žádáme o pochopení situace, která nastala. Dočasně dojde k omezení údržby města. Nové vozidlo s radlicí, jež by nás stálo milion korun, si nyní nemůžeme dovolit. Do měsíce proto pořídíme repasované, už jsme ho objednali. Kdyby do té doby nastala další sněhová kalamita, museli bychom to řešit operativně službou za úplatu. Věříme, že se počasí už konečně umoudří," vyjádřila se starostka.

Letitá technika, která zabezpečuje zimní údržbu, není ale jen případ Buštěhradu. Například ve Smečně používají více než 30 let starý traktor s radlicí. "Zatím nám slouží a vypadá to, že ještě několik let ho budeme moci používat. Pomáhá nám celoročně. O koupi nového vozidla zatím neuvažujeme, investovat je ale pořád do čeho. Nedávno jsme financovali výměnu zhruba padesát let starých oken ve zdejší mateřské škole za nová," informoval místostarosta Smečna Josef Zvára. S údržbou vozovek pomáhá ve městě i jeden místní podnikatel. "Kdyby byla krize, vyšlo by nám vstříc také Centrum sociálních služeb ze Smečenského zámku. Když je kalamita, snažíme se, jak můžeme. Lidé si musí uvědomit, že je naší povinností zabezpečit nejprve sjízdnost vozovek pro případ, že by sem musela záchranka nebo hasiči a až potom můžeme dělat to ostatní," dodal místostarosta.