Centrum chystá překvapení

Zdroj: (zk), MF DNES, 10. 3. 2006

Pohled o centru pro děti

Buštěhrad - Mateřské centrum Buštěhradský pelíšek připravuje největší akci letošního roku - slavnostní otevření dětského hřiště pro děti předškolního věku u Kulturního střediska, kde centrum působí.

"I když hřiště bude otevřeno v druhé polovině dubna, už teď se na tuto akci pilně připravujeme a chystáme pro její účastníky překvapení," uvedla hospodářka občanského sdružení MC Buštěhradský pelíšek Jana Závorková.

Jste jednou ze zakladatelek mateřského centra v Buštěhradě, co vás k tomuto nápadu přivedlo?

Mateřská centra poskytují maminkám, ale i tatínkům na rodičovské dovolené a jejich dětem možnost vzájemně se seznámit a setkávat se. Děti tak nenásilně získávají první zkušenosti s lidmi mimo rodinné prostředí. A je známo, že děti navštěvující mateřské centrum snadněji zvládnou vstup do mateřské školy.

Jaký program rodičům a dětem nabízíte?

V pondělí odpoledne je to angličtina pro děti od čtyř let. Další den je pravidelné Hravé dopoledne pro děti od jednoho a půl roku do čtyř let, ve středu je pak Veselé pískání na flétnu a ve čtvrtek je volné hraní. Na to může přijít kdokoli s dětmi bez předchozího ohlášení, na ostatní programy je potřeba se přihlásit.

Je možno k vám jenom děti přivést, nebo s nimi musejí být po celou dobu rodiče?

Mateřské centrum není školka, takže rodiče nebo dědečkové či babičky musí s dětmi zůstat po celou dobu.

Jak získáváte peníze na vybavení centra nebo teď na dětské hřiště?

Město přispívá na vybavení centra podle svých možností. Na dětské hřiště se nám podařilo získat největší část peněz od Nadace ČEZ Duhová energie, od Nadace VIA a několika menších sponzorů. Příspěvek na otevření hřiště nám dal i hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.