Problém: městu se pořád nedaří sehnat kronikáře

Zdroj: (ps), Kladenský deník, 24. 2. 2006

Buštěhrad - Události, ke kterým v posledních letech v Buštěhradě došlo, zůstávají zatím v paměti obyvatelů, místním zpravodaji a na webových stránkách města. Už delší dobu hrozí, že část z nich bude časem zapomenuta. Město s bohatou historií nemá momentálně nikoho, kdo by chtěl zdejší dění zaznamenávat do místní kroniky.

"Člověka, jenž by tuto úlohu dobrovolně přijal, marně sháníme už druhým rokem. Bývalá kronikářka Věnceslava Cachová vedla pamětní knihu do roku dva tisíce tři. Jelikož jí zdravotní stav neumožňoval v této aktivitě pokračovat, musela s tím přestat. S láskou a vděčností na ni vzpomínáme," řekla nostalgicky starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.

Žádný zájemce o funkci kronikáře se do dnešního dne nepřihlásil. Ve zhruba dvou a půl tisícovém městě se nenašel nikdo, kdo by ve svém volném čase chtěl dokumentovat současné dění a události posledních let.

Důvodů je několik, uváděná aktivita je poměrně časově náročná a ke slušným penězům si jejím prostřednictvím člověk nepřijde. "Osoba, která by byla ochotná stát se kronikářem, musí mít k této činnosti určitý vztah. Nedostávala by za to měsíční plat, ale jen symbolickou odměnu," poznamenala starostka.