Tradiční zabijačka se stává vzácností

Zdroj: (šum), Kladenský deník, 14. 2. 2006

Buštěhrad - Čas masopustu, maškarních průvodů či plesů patří také domácím zabijačkám. Z kolika oken či dvorků ale lze dnes ucítit linoucí se vůni ovaru a podobných dobrot? Ve městě jen výjimečně. Bohužel už to platí i na vesnicích, kde se tradice našich předků pomalu stává vzácností a přežitkem.

Chov čuníka, jehož život ukončí ruka řezníka, už dávno nepatří ke koloritu obcí. Jednodušší a tudíž vyhledávanější je nákup už zpracovaného výrobku. "Veškerá prasata z našeho chovu putují do masokombinátů nebo soukromých řeznictví. Výjimečně prodáme nějaký ten kus k naplnění mrazáku masem někoho z místních obyvatel," popisuje současný stav buštěhradský soukromý zemědělec Jaroslav Kaiml, jenž se specializuje na chov dobytka.

K samotné zabijačce ale není podmínkou držení vlastního prasete. "Pokud si někdo chce udělat tradiční vepřové hody, musí kromě masa sehnat i čerstvou krev, střeva nezbytná k výrobě specialit a v neposlední řadě pak šikovného řezníka, což je stále těžší. Dnes se jde každý kluk učit spíš obsluze počítačů než tradičnímu řemeslu," míní zemědělcův otec a řeznický mistr Karel Kaiml. Řeznictví je v jeho rodu tradicí, řemeslo zdědil po svém otci, který dokázal během roku zvládnout i stovku zabijaček. "Sám už na ně nechodím, protože poptávka už zdaleka není taková jako dřív," uvedl mistr.

Oba muži mají k vesnické porážce blízko. Jednou za rok se sejde jejich početná rodina, aby se všichni společně pobavili a zároveň ochutnali některé z čerstvě připravených vepřových specialit. Tentokrát na ně spotřebovali čtyři prasečí hlavy, ze kterých se vyrobilo na dvacet tlačenek a tři sta padesát jitrnic a jelítek. "Část se rozdá sousedům, kamarádům a známým. Také ale musí zbýt něco nám," přiblížil Karel Kaiml osud pochutin.

Někteří se teď možná rozběhnou do nejbližšího řeznictví a budou doufat, že na jeho pultě nějaké to jelítko, jitrničku či tlačenku najdou. A co když ne? Není škoda, že jedna z gurmánských, ale i společenských tradic upadá v zapomnění?