Ministerstvo požaduje další posouzení záměru sanovat buštěhradskou haldu

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 10. 2. 2006

Investiční záměr společnosti Real Leasing odstranit staré ekologické zátěže z buštěhradské haldy budou posuzovat nezávislí odborníci, kteří určí případné negativní dopady na životní prostředí. Rozhodl o tom příslušný odbor ministerstva životního prostředí.

Kladno - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo závěrečnou zprávu k záměru kladenské firmy Real Leasing odstranit staré ekologické zátěže z problematické buštěhradské haldy. Z ní vyplývá požadavek na vypracování nezávislých analýz možného dopadu uvedeného kroku na životní prostředí. Zároveň bude zpracována také varianta dalšího vývoje v případě, že by uvedená sanace vůbec nebyla zahájena. "Je nutné vypracovat analýzu vlivu sanace na zdravotní rizika a možnost podzemního požáru vzniklého skrývkou povrchových vrstev haldy. Potřeba je také posoudit problematiku odpadů i ochrany ovzduší a vod," sdělila včera Kladenskému deníku mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Podle jejího vyjádření bude rovněž podrobně hodnocena varianta stabilizace stávající haldy doplněná stálým monitoringem, tedy jinými slovy případ, že s haldou nebude v příštích letech nijak manipulováno. "Uvedené požadavky si musí nechat investor zpracovat autorizovaným odborníkem. Poté se k nim budou moci vyjádřit všechny dotčené orgány i veřejnost. Na základě všech připomínek bude vypracován posudek nezávislým posudkářem. Následovat bude další kolo připomínek. Na závěr pak ministerstvo životního prostředí vydá k celé záležitosti své stanovisko," popsala mluvčí složitý proces zvaný EIA. Ten zpravidla trvá několik měsíců.

K sanaci haldy vyjádřily stanoviska jednotlivé odbory MŽP. Většina z nich neměla zásadní výhrady k provedení záměru odstranění staré ekologické zátěže. Úředníci ministerstva ale poukazovali například na poněkud zarážející délku sanačních prací a nutnost vypracování podrobné dokumentace vzhledem k platným zákonům o nakládání s odpady.

"Jsme rádi, že bude proces dalšího posuzování pokračovat. Docílili jsme, čeho jsme chtěli, tedy aby obce a občanská sdružení mohly vznášet k záměru své připomínky," uvedl Pavel Pobříslo z občanského sdružení Za životní prostředí Stehelčevsi. "Sanaci se nebráníme, ale nelíbí se nám zamýšlená destruktivní varianta. Přikláníme se spíše k možnosti haldu ponechat v současném stavu a průběžně ji monitorovat," dodal. Obdobný názor má i Česká inspekce životního prostředí.

Právě obyvatelé a majitelé pozemků ze Stehelčevsi a Buštěhradu patří mezi největší odpůrce projektu firmy Real Leasing. Podle něho by značná část haldy měla být rozebrána, uložená struska rozdrcena a využita na stavební materiál, nebezpečné odpady pak umístěny do bezpečných úložišť.

Souhlasné stanovisko se sanací dříve vyjádřil Středočeský kraj, za určitých podmínek proti němu nemá výhrady ani kladenský magistrát.