Smíšený pěvecký sbor hledá soprány, alty, tenory i basy

Zdroj: (rob), Kladenský deník, 26. 1. 2006

Buštěhrad - Zpěváky potřebuje ve všech hlasových skupinách posílit smíšený pěvecký sbor města Buštěhradu. Ve svých řadách by proto přivítal nové ženy i muže.

"Věk není rozhodující, zapotřebí není ani znalost not. Vše podrobně nacvičujeme při zkouškách," poznamenal sbormistr Jiljí Teringer.

Těleso má ve svém repertoáru skladby světových autorů, například Mozarta, Verdiho, Smetany, Dvořáka, Janáčka či Martinů. Vedle toho vystupuje i s díly současných autorů, upravenými národními písněmi a duchovními skladbami. V současnosti má kolem čtyřiceti členů.

"Vystupujeme přibližně desetkrát ročně, od samostatných celovečerních koncertů až po akce pořádané k různým příležitostem v Buštěhradu a okolí. Vyjíždíme také na zájezdy po republice a pravidelně účinkujeme ve vánoční půlnoční mši," sdělil Teringer s tím, že několik vystoupení buštěhradští zpěváci absolvovali i v zahraničí.

Původně sbor vystupoval coby mládežnický v padesátých letech minulého století. Zúčastňoval se tehdy celostátních soutěží, například v Bratislavě, kde dokázal zvítězit, a Brně. Už tehdy byl mezi jeho vedoucími dnešní sbormistr. Na uvedenou tradici těleso navázalo v roce 1977, kdy byla u příležitosti 480. výročí založení Buštěhradu obnovena jeho činnost.

Členové smíšeného pěveckého sboru, z nichž někteří žijí v Kladně a okolí, se pravidelně scházejí každé pondělí na zkouškách. Ty se konají vždy od 18 do 19.30 hodin v sále Základní umělecké školy v Buštěhradu.