Běh Oty Pavla

  1. Běh Oty Pavla 2022

 

Když jsme na jaře začali plánovat běžeckou sportovní akci, bylo naším záměrem především spojit lidi, které, podobně jako nás, baví sport a běhání zvlášť. Chtěli jsme udělat nejen sportovní, ale i společenskou událost, při které by nadšenci do sportu společně sdíleli radost z pohybu a poměřili si síly v nejlepším duchu fair play. Přáli jsme si, aby vznikla tradice pohodové akce, kde spíš než o vítězství za každou cenu jde o to zkusit překonat sám sebe, mít možnost posunout hranice, zdolat výzvu. A to vše ve společnosti přátel a lidí, kteří to cítí podobně. Nyní, po skončení akce, musíme s uspokojením, i jistým ulehčením, říct, že se se naše očekávání více než naplnila.

 

Přípravy nebyly zcela jednoduché a už samotná organizace byla pro nás výzva. Chtěli jsme, aby bylo vše pro účastníky perfektní, což obnášelo spoustu práce, vyběhávání povolení, přípravy grafiky, webu, cen atd. atd. V tom skvěle zafungovala místní komunita, kde se našlo spoustu lidí, kteří nás podpořili, poradili, nasměrovali a byli ochotní nám v našem úsilí pomoci. Za všechny budu jmenovat ultramaratonce Milana Šumného, který nad během převzal odbornou záštitu a dal nám cenné rady a podněty. Naštěstí se vše podařilo včas stihnout (i když klasicky až na poslední chvíli) a ohlasy účastníků na organizaci byly, až na drobné výhrady, veskrze pozitivní. Každopádně jsme se v mnoha ohledech poučili a pro příští roky máme spoustu nápadů a podnětů na zlepšení.

 

V samotný den závodu nám počasí moc nepřálo. Zima a zamračená obloha s vyhlídkou deště předpovídaného právě na čas startu mnoho optimismu nedodalo. Proto jsme byli mile překvapení, když se začali na start scházet další a další účastníci, a to nejen z Buštěhradu, ale i z mnohem širšího okolí. Místy se u registrace i tvořily fronty. Každopádně bylo cítit ve vzduchu nadšení, zápal a předzávodní vzrušení. Všichni byli i přes sychravé počasí v dobré náladě a nažhavení k výkonu. Atmosféru skvěle dotvářelo a celým dopolednem provázelo moderátorské duo Jakub a Mikuláš Pláškovi a našlápnutý hudební podkres od Lil Grippie

 

Pro závodníky byly připraveny tři závodní trasy – 5 km dlouhá trasa pro méně zkušené, 13 km pro trénovanější či troufalejší a 1500 metrů dlouhá trasa pro děti kolem školy. Původně plánovaný půlmaratón přes Budeč byl z organizačních důvodů zrušen. Déšť naštěstí chvíli počkal, takže většina závodníků ani nezmokla a těm, co zmokli, to vůbec nevadilo, jelikož je bohatě hřál adrenalin z běhu.

 

V cíli bylo vidět jen samé rozesmáté a šťastné tváře. Šťastné buď úlevou, že to mají konečně za sebou, anebo z čiré radosti z pohybu (endorfiny prostě fungují). Nechci, aby tyto řádky zněly příliš pateticky, ale když se podíváte na fotky ze závodu, uvidíte, o čem mluvím. A to je přesně ten důvod, proč jsme se do celé akce pouštěli, a je to pro nás největší odměna. Přesně takto jsme si Běh Oty Pavla představovali – menší pohodový závod s rodinou atmosférou, závod pro radost a pro společné potkávání. Závod stejně pohodový jako knihy Oty Pavla.

 

Děkujeme všem odvážným běžcům a běžkyním, dětem i psům, že se odvážili postavit na startovní čáru a zdolali naše hezké, i když ne zcela jednoduché trasy. Ještě jednou tímto gratulujeme vítězům za skvělé časy a abychom dostáli informační hodnotě článku, uvádíme zde přehled těch nejlepších. V základní trase dlouhé 5 km na start postavilo 36 běžců. Mezi ženami vyhrála Monika Matoušková (čas 24:30) a mezi muži Jiří Kačírek (18:28). Stříbrnou trasu dlouhou 13 km proběhlo celkem 31 závodníků a na prvním místě mezi ženami byla Adéla Juklová (1:12:55) a první muž byl Zbyněk Malec (00:53:43). Dětského závodu se bohužel letos zúčastnilo málo dětí. Věříme, že příští rok už to bude lepší. První mezi chlapci byl Mirek Veselý (8:10) a jediná dívka Kristýnka Pokorná (8:41). Jména ostatních vítězů a výsledkové listiny najdete na našem webu behotypavla.cz.

 

V cíli na všechny čekala, kromě dobrého pocitu a občerstvení, památeční účastnická medaile. Vítězové obdrželi originální designovou cenu s vygravírovaným logem akce a věcné ceny od našich sponzorů – vynikající francouzská vína od OuiNon – Ztracen ve víně (ouinon.cz), prémiové doplňky stravy pro sportovce od Sportcode (sportcode.cz), vouchery do restaurace Aktoffka (aktoffka.cz), či volné vstupy do Zooparku Zájezd pro děti. Speciální cena za výhru v prázdninové výzvě o stanovení traťového rekordu věnoval Hyundai Štěpánek Auto a bylo jí zapůjčení elektromobilu Hyundai na celý víkend. Tu získal Jiří Tůma.

 

Pro děti byl připraven dětský koutek od rodinného centra Buštěhradský Pelíšek, kde si mohly zachytat umělé rybičky a tvořivě si pohrát. Pro děti jsme také spolu se Sokolem Buštěhrad připravili Běh Otíčka Pavlíčka určený i těm nejmenším. Děti měly za úkol oběhnout rybník, po cestě splnit jednoduché úkoly a projít překážkovou dráhou. Za odměnu pak dostaly účastnickou medaili a sladkou odměnu. Navíc se symbolicky zapojily do oslav výročí 160 let založení Sokola nalepením vysloužené sokolské samolepky na výroční desku. Jelikož kvůli počasí nepřišlo tolik dětí, jak jsme plánovali a měli pro ně připravené odměny, mohou děti získat medaili i samolepku v rámci aktivit Sokola i v průběhu podzimu.

 

Pro ty, kteří se raději pohybuji volnějším tempem a rádi se dozvídají nové věci, byla také připravena pěší trasa Stezkou historií Buštěhradu, o kterou se postaral spolek Buštěhrad sobě. Stezka letos slaví 20leté výročí a při této příležitosti Buštěhrad sobě připravil speciální hru s vědomostními úkoly a tajenkou. Každý účastník dostal mapku s úkoly a po projití zastávkami v historické části Buštěhradu získal odpověď na tajenku. Za ni pak dostal účastnickou medaili a děti sladké odměny. Pokud jste neměli a čas a chtěli byste si tuto hru také projít, můžete tak učinit kdykoliv průběhu podzimu. Mapu s úkoly získáte v Muzeu Oty Pavla, kde na vás po jejím splnění také čeká účastnická medaile.

 

Vzhledem k tomu, že mnoha lidem bylo líto, že se z různých důvodů nemohli letos Běhu Oty Pavla zúčastnit a nemohli tak získat účastnickou medaili, rozhodli jsme se nabídnout možnost individuálního závodu. Proběhněte si podle svých časových možností jakoukoliv z tras podle mapek na našem webu behotypavla.cz (základní, stříbrnou trasu, cyklotrasu) a za odměnu za to v Infocentru Buštěhrad dostanete letošní účastnickou medaili. Stačí ukázat jen záznam trasy z libovolné sportovní aplikace na chytrém telefonu.

 

Nakonec musíme poděkovat všem, kdo s organizací a přípravou pomáhali. Ukázalo se, že komunita lidí, kteří rádi pomohou, v Buštěhradě skvěle funguje. Našlo se spoustu ochotných lidí, kteří přiložili ruku k dílu. Všichni mají náš veliký dík a velice si toho vážíme. Seznam by byl velmi dlouhý a neradi bychom zde na někoho zapomněli Seznam všech lidí, kterým patří náš neskonalý dík, najdete na našem webu. Nicméně speciálně musíme poděkovat Honzovi Zelenkovi za tisk a přípravu všech materiálů, Michalovi Fialovi za tradičně skvělou grafiku a návrh krásné originální ceny a hasičům Buštěhrad za perfektní zajištění tratě. Díky nim jsme se na trati cítili naprosto bezpečně.

 

Množství pozitivních ohlasů na Běh Oty Pavla nám dává energii a motivaci k tomu, abychom v této tradici pokračovali. Budeme se tedy na všechny těšit za rok při dalším ročníku Běhu Oty Pavla!

 

Za pořadatele

Jiří Žitník

 

 

Akci pořádal Sportovní výbor města Buštěhrad (předseda Milan Mudra) spolu s Divadlem KiX, Sokolem Buštěhrad, spolkem Buštěhrad sobě, Základní školou Buštěhrad, RC Pelíšek, SK Buštěhrad a dobrovolníky z řad občanů. Akce se konala pod záštitou starostky Buštěhradu, Ing. Daniely Javorčekové, a odbornou záštitu převzal ultramaratonec Milan Šumný – 3. místo ve Spartathlonu 2021 (246 km).

 

Datum publikování: 26. 9. 2022

Autor článku: Jiří Žitník

Autor fotografií: Monika Žitníková