Rybářský den dětí

Ano, ano, už je to tak. Rok se s rokem sešel a buštěhradští rybáři opět zorganizovali na dolním rybníku tradiční dětské rybářské závody, které se konaly v sobotu 4. 6. 2022. Soutěžilo se v kategoriích „nejdelší ryba“ a „celková délka“. V kategorii nejdelší ryba se vyhodnocuje ryba, která je nejdelší, a v kategorii „celková délka“ se vyhodnocuje součet délek všech ulovených ryb.

Bezvětří a obloha doslova posetá krásnými bochánky stratokumulů vytvořily příjemné počasí s teplotou lehce nad 20 °C. Když k tomu připočteme roztopenou udírnu, odkud voněly špekáčky, byly vytvořeny ideální podmínky pro rybaření. To se projevilo doslova rekordní účastí soutěžících, jejichž počet přesáhl magické číslo 50.

Přivítání a krátkou instruktáž soutěžících provedl generální ředitel závodu Roman Dědič. V 8:00 se závodníci rozběhli na svá stanoviště a vzápětí bylo slyšet svištění vlasců s háčky a nástrahami. Samozřejmě že rybářské závody nemají dynamiku hokejového zápasu, a tak podrobný popis nemá smysl. O tom, že okolo rybníka bylo živo, svědčí rozhodčí, kteří byli doslova na roztrhání a mnohdy se i zadýchali. Přestože se jednalo o závody, u rybníka vládla pohoda, klid a všichni zúčastnění si užívali krásného sobotního dopoledne.

V 11:00 byl vyhlášený konec, mladí rybáři odevzdali úlovkové lístky v logistickém centru a s napětím očekávali výsledky. Krátce před polednem začalo slavnostní vyhlášení výsledků. Každý závodník dostal diplom, byl vyfotografován, dostal balíček se sladkostmi a následně si mohl vybrat cenu. Ceny byly (díky sponzorům) hodnotné. Pro disciplínu „celková délka“ byly ceny uložené na několik metrů dlouhém stole, na kterém si účastníci podle pořadí ceny vybírali dle vlastního uvážení – pruty, navijáky, podběráky, atd. Protože cen bylo mnohem více než závodníků, po skončení vyhlášení vítězů si závodníci rozebrali vše, co zbylo.

Kdo zvítězil? V disciplíně „nejdelší ryba“ zvítězil Filip Sýkora, který ulovil kapra o délce 51 cm a odnesl si láhev dětského šumivého vína. Vítězem v disciplíně „celková délka“ se stal Kryštof Knor, jehož úlovky měly celkovou délku 294 cm. Pravděpodobně se jedná o rekord. Filipovi a Kryštofovi blahopřejeme.

Co napsat na závěr? Příští rok se akce bude opakovat. Kdo může přijít? Kdokoliv. Kdo nemá rybářské náčiní, bude mu půjčeno. Kdo rybařit neumí, tomu organizátoři poradí.

Zvláštní poděkování patří naší kolegyni rybářce Lence Kozlerové, která se ujala nevděčné funkce „vedoucí logistického centra“, kterou zvládla na jedničku.

 

 

Datum publikování: 4. 7. 2022

Autor článku: Ladislav Keller

Autor fotografií: Ladislav Keller