Beseda Jak se zkouší letadla

Z terminálu AktOFFka vzlétl 22. března další vyhlídkový let z cyklu AerOFFka – besedních večerů na téma letadel a letectví. Tentokrát za pomyslný knipl usedl zkušený pilot Ing. Vladimír Vlk, dlouholetý velitel letadel a především zkušební pilot, který se podílel na vývoji a certifikaci menších dopravních letadel z Kunovic. Kopilota večera mu dělal jeden z pořadatelů tohoto večera, Ing. Ladislav Keller, který doplňoval vyprávění svými zkušenostmi a postřehy ze své dlouholeté praxe profesionálního pilota.

Téma tohoto večera nemohlo být jiné než jak se taková letadla zkoušejí a prověřují a čím vším musí nové letadlo projít, než dostane oprávnění pro běžný letecký provoz. V průběhu dlouhého procesu důkladného testování se musí nové letadlo prověřit ve všech možných i nemožných podmínkách a situacích. Během zkušebních letů se simulují různé scénáře poruch či letových parametrů, letadlo se zatěžuje hraničními výkony, zkoušejí se různé extrémní letové manévry a letadlo musí být schopné všechny bezpečně zvládnout. Nový stroj se zkouší navíc i v extrémních klimatických podmínkách – v mrazech –40 stupňů ruské Sibiře či v suchu a horku africké pouště.

Je zřejmé, že při takovém testování není nouze o vyhraněné situace a nebezpečné okamžiky. Těch měl přednášející víc než dost, takže během více jak dvou hodin povídání se posluchači nenudili. Pan kapitán se ukázal nejen jako odborník na slovo vzatý, ale i jako skvělý vypravěč se spoustou vtipných i napínavých zážitků. Jelikož musí mít zkušební pilot také velmi dobré znalosti o samotné konstrukci letadla a technických detailech, dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí i po této stránce a milovníci techniky, kterých bylo mezi posluchači dost, si přišli na své.

Plný sál a nekončící proud otázek nás utvrdily v tom, že toto téma lidi velice zajímá. Chystáme tedy na podzim další výlet do oblasti letectví a hosté, které jsme oslovili, jsou neméně zajímaví. Jedním z nich je například akrobatický pilot a mistr světa v akrobatickém létání Vladimír Peroutka nebo pilot vrtulníků a vojenský piloti se zkušenostmi z vojenských operací v Afghánistánu gen. Ing. Bohuslav Dvořák. Už nyní se se tedy můžete těšit na další podobný výlet do oblak s aerolinkami AerOFFka. Sledujte tedy web AktOFFky a další informační kanály.

Jiří Žitník (řízení letového provozu AerOFFka)

 

Datum publikování: 3. 5. 2022

Autor článku: Jiří Žitník

Autor fotografií: Jiří Žitník