Kalendář akcí: 8. 4. 2024

Z okolí

Pavel Hošek: Evangelium podle Bohumila Hrabala

Čas: 17:30 - 19:00

Místo konání: Středočeská vědecká knihovna v Kladně

Pořadatel: Středočeská vědecká knihovna v Kladně

Středočeská vědecká knihovna v Kladně a Parof. Pavel Hošek zvou k setkání s názvem Evangelium podle Bohumila Hrabala, které nastane v tamější Studovně dne 8.4.2024 od 17:30 hodin

Profesor religionistiky P. Hošek působí na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy, se dlouhodobě se zabývá literární tvorbou spisovatelů, jejichž dílo se dotýká duchovního rozměru skutečnosti. Napsal knižní studie o Jaroslavu Foglarovi, E. T. Setonovi, J. R. R. Tolkienovi, C. S. Lewisovi a autorech inspirovaných chasidskou vypravěčskou tradicí. V těchto studiích se zaměřuje na spirituální a symbolické motivy, přítomné ve slavných dílech zmíněných autorů.

Literární dílo Bohumila Hrabala patří mezi nejvýznamnější plody české kultury dvacátého století. Jeho knihy byly vykládány z mnoha různých hledisek, ale duchovní rozměr Hrabalova myšlení a díla dosud nebyl důkladně prozkoumán. Nedávno byly objeveny nahrávky Hrabalových adventních promluv v Libici nad Cidlinou. Tyto nahrávky vrhají na duchovní rozměr jeho myšlení úplně nové světlo. Kniha Evangelium podle Bohumila Hrabala vychází z těchto nově nalezených materiálů a nabízí ucelený výklad duchovního rozměru literární tvorby jednoho z největších českých spisovatelů.

Vstupné 100,- Kč, studenti, senioři a ZTP 70,- Kč.