Kalendář akcí: 29. 4. 2023

Ostatní

Sbírka , a to nejen šatstva, pro Diakonii Broumov

Termín: 28. 4. 2023 09:00 - 29. 4. 2023 17:00

Místo konání: Zámek Buštěhrad, Revoluční 1

Pořadatel: Červený kříž a Diakonie Broumov

Diakonie Broumov a MO ČČK Buštěhrad pořádají sbírku šatstva a dalších věcí z domácnosti

ve dnech 28. a 29. dubna 2023, a to vždy od 9:00 do 17:00.

Všechny věci přijímáme pouze zabalené a převázané, nejlépe v igelitových pytlích.

Více informací - zejména, co vše můžete na zámek v těchto dnech přinést, najdete na přiloženém letáčku.

Podpoříme společně dobrou věc a ještě si doma uděláme "jarní úklid", když vyřadíme věci, které my už nepotřebujeme, ale někomu jinému ještě mohou sloužit. Diakonie Broumov má své klienty v sociálních zařízeních.

 

 

Ke stažení:

 

Vzdělávací akce

Ukrajinsko-český výlet do Národního technického muzea

Čas: 13:00 - 19:00

Místo konání: Praha, Národní Technické muzeum, Letná

Pořadatel: Město Buštěhrad

Město Buštěhrad organizuje tuto sobotu 29. 4. ukrajinsko-český výlet do Národního technického muzea, Praha - Letná. Výlet je financován z grantu na integraci ukrajinských uprchlíků, účastnit se tedy mohou Češi i Ukrajinci, vítány jsou rodiny s dětmi i senioři. Ještě máme v autobuse volná místa.

Doprava je organizována pro tento účel objednaným autobusem. Odjezd ve 13.00 hodin od ubytovny Třinecká, a cca ve 13.20 odjezd ze zastávky "Buštěhrad - U Macíků". Návrat autobusem:  odjezd v 18:00 h. od NTM, Letná, nebo pokud se někdo bude chtít zdržet v Praze déle, tak už pak po vlastní ose.

Doprava a vstupné zdarma, občerstvení si každý zajistí sám.

Po návštěvě muzea je možná dle počasí procházka po Letné. Menší děti se mohou povozit na starobylém kolotoči, nedávno zrekonstruovaném. 1 jízda stojí 100 Kč. Vše se nachází nedaleko muzea.

Věříme, že výlet bude pro všechny přínosný a zábavný a přispěje k seznámení se s našimi ukrajinskými hosty.

Pokud máte zájem se zúčastnit, kontaktujte prosím koordinátorku akce paní Danu Mocovou: dmocova@centrum.cz, tel. 603293722.

 

Z okolí

V. výstava Retro kočárků - Lidice

Termín: 22. 4. 2023 10:00 - 30. 4. 2023 17:00

Místo konání: OÁZA Lidice, Josefa Stříbrného 162

Pořadatel: Oáza Lidice

Zveme vás na již V. výstavu Retro kočárků a hraček z minulého století.

Jedná se o exponáty ze sbírky Jany Hanzlíkové/Pernerové.

Výstava bude zakončena Spanilou jízdou s retro kočárky, která proběhne 1. 5. v 11:00 h. Kočárky je možné si i zapůjčit, registrace je možná na tel.: 603 557 725 nebo 773 280 872. 

 

Oslavy keltského svátku Beltain

Čas: 12:00 - 22:00

Místo konání: Zámek Nižbor - nádvoří

Pořadatel: Ústav archeologické památkové péče středních Čech

Beltain - Na Nižboru vzplanou keltské ohně
 
Zámek Nižbor, 29. 4. 2023, od 12:00 hod.


Oslavy keltského svátku Beltain propuknou na zámku Nižbor současně s otevřením sezony v Informačním centru keltské kultury dne 29. 4. 2023. Nejen svátky ohně a jara, ale i svátek hudby a keltských řemesel můžete tradičně navštívit poslední dubnový víkend na Nižboru.
Nádvoří zámku Nižbor i letos ožije velkou slavností. Přímo v poledne vypukne veselí provázené hudbou, tancem i hrami pro všechny věkové kategorie. Atmosféru keltské vesnice navodí Vousův kmen, který na nádvoří rozvine část svých stanů s řemeslníky i bojovníky. Návštěvníkům představí tradiční keltská řemesla, předvede ukázku soubojů s meči, chybět nebude ani dětmi oblíbená bitva s Římany. Bez dobrého jídla a pití si slavnost představit nelze. 

Program blíže představil dramaturg Beltainu, Bronislav Petráň: „Program zahájí pochodem dudácká kapela Blue Squadron Pipe Band, v odpoledních hodinách zazní skladby od skupiny Isara a podvečer zpestří temperamentní keltský rock v podání Happy To Meet. Návštěvníci se budou moci dívat na hbité nožky tanečníků skupiny Gall-tír a spolu s nimi si tyto tance i vyzkoušet. Večer zakončí nezbytná ohňová show.“
 
Beltain na zámku v Nižboru pořádá Ústav archeologické památkové péče, který tu bude mít otevřenou archeologickou dílnu s ukázkou nejen pravěkých nástrojů, ale i práce archeologa či antropologa. Expozici Informačního centra keltské kultury jsme doplnili o některé novinky, zpřístupněné přímo pro tuto sezónu. „Expozice se nám rozšířila o několik zajímavých edukačních prvků. Nově si budete moci složit repliku pravěké nádoby vytištěné na 3D tiskárně společností Průša lab. Do prostor expozice jsme ze zahrady přenesli oblíbenou hru na archeologa a návštěvníci tak mohou objevovat hrobovou situaci s kostrový pohřbem kdykoliv a za jakéhokoliv počasí“ dodává ředitelka ÚAPPSČ Irena Benková.

Význam keltského svátku Beltain spočívá především v oslavě nového zemědělského roku, doprovázené vyháněním stád na pastvu a rozděláváním ohňů. Skákáním přes oheň lidé symbolicky očistili svoji duši a připravili se na nový rok. Slavnost tak nabádá k tanci, zpěvu a radosti. V Nižboru máte jedinečnou příležitost tento svátek oslavit společně s tóny hudby a v duchu keltských tradic.  
 
Pro více informací kontaktujte:
Irena Benková, ředitelka ÚAPPSČ
 +420 606 930 657
Irena.benkova@uappsc.cz

Miloš Samek, PR a edukace
+420 777 343 285
milos.samek@uappsc.cz
__________________________________________________________________________________
Ústav archeologické památkové péče středních Čech je příspěvkovou organizací Středočeského kraje, jejíž náplní práce je ochrana a záchrana archeologického kulturního dědictví. Ústav provozuje archeologickou expozici Informačního centra keltské kultury na zámku Nižbor, kde rovněž pořádá edukační programy pro školy a veřejnost.
www.uappsc.cz/                                                                                 
https://www.zameknizbor.cz/