Kalendář akcí: 6. 8. 2020

Kulturní akce

Letní kino - Koncert: Vladivojna La Chia

Čas: 19:30 - 20:30

Místo konání: Zámecký park

Pořadatel: Kulturní spolek Butzkow

Na zvetšelé pódium zámeckého parku ke druhému koncertu před letním kinem snese se nepolapitelný ledňáček, nenapodobitelný živel - klenot a originál slezských, moravských a českých hudebních vod, luhů a hájů Vladivojna La Chia  čili Vladivojna Kladivojna ve svém intimním písňovém recitálu s názvem Vojnuška sólo, ve kterém zazní její starší, mladší, nové i nejnovější písně v komorní verzi pro lidský hlas a kytaru.

Absolventka ateliéru intermediálních forem univerzity v Ostravě, skladatelka, textařka, zpěvačka, kytaristka, baskytaristka, hráčka na klávesové nástroje a improvizátorka na humra Vladivojna zároveň patří k našim nejpilnějším autorům i interpretům. Za dvacet let na scéně má na svém pomyslném kontě patnáct alb, letos na podzim pokřtí šestnácté s názvem Hrdinům naší doby, které se svou kapelou 4Tet natočila na texty básní a dopisů ruské básnířky Anny Barkovové. Zkomponovala hudbu ke dvěma TV seriálům HBO (Až po uši 1, 2; r. Jan Hřebejk) a osmi hraným nebo dokumentárním filmům, za které byla opakovaně nominována na Českého lva (mj. Nevinnost, 8 hlav šílenství, Čechoslováci v gulagu, Dopisy od Karla Čapka, aj.), jako i hudbu k třinácti divadelním inscenacím (Peer Gynt, Othello, Kafe a cigáro, Kdo je tady ředitel, aj.). Vše natáčí a střihá ve vlastním studiu Mrtvola, vše sama balí do obalů podle svého vlastního návrhu, vydává vlastním nákladem a prodává na svém vlastním e-shopu. V současnosti komponuje svoji první operu, která bude mít premiéru v Ostravě na jaře 2021. Kromě sólových recitálů vystupuje v duu s violoncellistkou Terezou Kovalovou či kytaristkou Petrem Uvírou, s kapelou 4Tet, nebo recitálem 8 hlav šílenství. Vedle toho již dlouhá léta vede své pravidelné rozhlasové pořady na ČRo Vltava (v současnosti Radio Dada). V roce 2014 o ní Česká TV natočila dokument "Jít za svým snem".

Bude velmi zajímavé sledovat, jací fanoušci se k této mimořádné události sejdou, protože každý svoji „Vojnu“ – někdo tygřice řvoucí hlasem heavy metalového Vladivojska (album Hoříci hlavy), jiný živelnou lady vamp z období kapely Banana, další epicky uhrančivou z alba Bohémy (Lilith) a jiný zase vemlouvavě ironickou i vášnivou z dob Tajemství (s)prostěradel (X, Terea) či křehce lyrickou a poetickou (Bibluška, Meluzína), každý však jako nenapodobitelnou vypravěčku malých i velkých lidských příběhů, které v člověku neomylně rozezní zvon radosti a uvolněného smíchu stejně tak, jako strunu možná i dávnou již ztichlou. 

Koncert zazní od 19.30 do 20.30 hodin, vstupenky v mimořádně přátelské ceně 100,- Kč zahrnují i vstupné na filmové představení prvního filmu Jiřího Havelky „Vlastníci“, který promítáme od 21.00 – viz pozvánku jinde v kalendáři akcí.

Těšíme se na Vás!

 

Letní kino VI: Vlastníci (ČR 2019, r. Jiří Havelka)

Čas: 21:00 - 22:30

Místo konání: Zámecký park Buštěhrad

Pořadatel: Kulturní výbor MěZ Buštěhrad

Šestý letní filmový večer uvede hlubinnou sondu do niter sousedských vztahů Vlastníci, výjimečně herecky obsazený debut českého divadelního a filmového režiséra Jiřího Havelky z minulého roku. Paní Zahrádková s manželem idealisticky chtějí, aby společnými silami činžovní dům zachránili, novomanželé Bernáškovi se s nadšením připojují. Paní Roubíčková pedanticky kontroluje průběh schůze a paní Horváthová vše iniciativně komentuje. Naivní pan Švec zastupuje svoji maminku, kdežto paní s panem Novákem hledají způsoby, jak zhodnotit svůj majetek. Pan Nitranský touží po půdě v domě, ale pan Kubát důsledně sabotuje úplně všechno. Avšak v pozadí číhají bratři Čermákovi a starý pan profesor Sokol zatím nic nekomentuje…

Filmová kritička Mirka Spáčilová: „Přinejmenším tři důvody k investici do vstupenky poskytuje prvotina divadelníka Jiřího Havelky, jenž Vlastníky natočil podle své úspěšné hry založené na autentických zážitcích. Zaprvé, výjimečně nejde o komedii romantickou, kteréžto spojení se v české kinematografii už stává nadávkou. Zadruhé, Dagmar Havlová se tu vrací k žánru, jenž jí vždy seděl nejlépe. Konečně zatřetí – a to především, je to vážně ukrutná psina.“

  • Komedie / Drama
  • ČR, 2019, 97 min
  • Scénář, režie: Jiří Havelka
  • Kamera: Martin Žiaran
  • Hudba: Jan Dismas Zelenka
  • Hrají: Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Klára Melíšková, Jiří Lábus, Dagmar Havlová, David Novotný, Pavla Tomicová, Halka Třešňáková, Kryštof Hádek, Ondřej Malý, Ladislav Trojan, aj.

 

  • Vstupné: 50,- Kč 
  • Místa: volná podle příchodu výhradně na Vašich vlastních židlích nebo dekách
  • Prodej baleného občerstvení na místě zajišťuje Kulturní spolek Butzkow.

Přístupnost: nevhodné pro děti do 12 let!

Filmu předchází koncert Vladivojny La Chia od 19.30 – viz pozvánku v kalendáři akcí!

 

Společenské akce

Kurz bridže pro začátečníky na buštěhradském zámku

Čas: 17:30 - 19:30

Místo konání: spolková místnost

Pořadatel: Eva Fořtová

Hrajete rádi karty? Baví Vás lóra, mariáš, whist, žolíky, kanasta nebo jiné karetní hry? Bridž patří mezi nejoblíbenější karetní hry, hrají ho spousty lidí na celém světě. Pokud bridž dosud znáte jen z detektivek, zkuste to, určitě Vás bude bavit, užijete si u něho plno zábavy a poznáte spoustu nových přátel.

Otevíráme kurz bridže pro úplné začátečníky na zámku ve spolkové místnosti. Nebojte se to zkusit, i když jste bridž nikdy nehráli a vůbec nevíte, o co jde, právě pro takové je tento kurz určen. Jednotlivé lekce probíhají jako „škola hrou“, v první části lekce je teorie, poté se procvičuje při hře to, co jsme se naučili. V ceně kurzu je učebnice (manuál) a „tahák“ pro začátečníky.

Kurz zahajujeme ve čtvrtek 6.8.2020 v 17.30. Cena je 1.300 Kč za celkem 10 lekcí (á 2hod). Buštěhradští senioři mají 50% slevu.  První lekce je ukázková zdarma, platíte/neplatíte až na konci první lekce. Na první lekci nutná rezervace na tel. 603596748

Bližší informace a přihlášky do  kurzu: Eva Fořtová, tel. 603 596 748, mail: eva@fort.cz