Kalendář akcí: 30. 7. 2020

Kulturní akce

Letní kino - Koncert: Justin Lavash

Čas: 20:00 - 21:00

Místo konání: Zámecký park

Pořadatel: Kulturní spolek Butzkow

Nápad doplnit večery v letním kině se zrodil během letošních dubnových dní, které jsme všichni trávili doma v karanténě. To nejhorší na těch podivných časech byla izolace od přátel, lidí, nemožnost volného pohybu a s ní i chybějící živá hudba na koncertech, kterou člověk do té doby měl za samozřejmé jako  tekoucí vodu z vodovodu – ta je přeci na dosah vždycky. Když jsme ale tak, jako všichni aktéři a organizátoři akcí v celé zemi, nuceně rušili letošní Bushfest, napadlo nás zeptat se muzikantů, jak se jim daří a zda by si k nám alespoň nepřijeli zahrát i za nižší honoráře, protože i naše publikum je spolu s nimi na stejné lodi. Slovo dalo slovo a je tu první z celkem tří výjimečných koncertních večerů před letním kinem.

Pro ten první jsme oslovili mimořádného britského kytaristu a zpěváka žijícího dlouhodobě v Čechách Justina Lavashe, který v současnosti připravuje své čtvrté autorské album. Nechme zaznít slovo povolanějších (redakčně kráceno):

Mnozí virtuózní kytaristé bývají nudní patroni – pro samé předvádění techniky jim tak trochu uniká hudba sama. To ale rozhodně není případ Justina Lavashe, kterého znají fanoušci Moniky Načevy nebo Lenky Dusilové jako jejich spolupracovníka. Jenže málo platné: z Lavashe jde největší síla sólo a naživo. Na české hudební scéně se zprvu etabloval jako mimořádný solitér ve sférách blues, které přesahuje v každém ohledu – jak svou brilantní kytarovou hrou (technika slide, fingerpicking, hra s efekty), tak i celkovou stavbou svých vlastních písniček, kterými dosahuje daleko za produkci osamělých bluesových písničkářů. Slyšíme tak písně s waitsovskou náladou, specifický folk- rock, blues i jazz, jako i hudební a textovou karikaturu. Pro samou chválu Lavashovy kytary byale bylo neodpustitelnou chybou opomenout i jeho velmi osobitý zpěv, v němž dokáže pracovat s různými výrazy, jeho charakteristický chraplák by skvěle zněl i v popředí našlápnuté kapely, ale sólo je sólo.
Justin Lavash je zkrátka typem muzikanta, kterému živé hraní mimořádně svědčí, dokáže udělat opravdovou a přitom nevtíravou show, ze které návštěvník může odcházet dokonce až v šoku.
Nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že Lavash je jedním z nemnoha bluesových progresivistů. A právě oni, nikoli konzervativisté, byť třeba vynikající, drží žánr při životě”
Ondřej Bezr (Lidovky.cz)

“Dala jsem si jeho desku hned dvakrát kolem dokola, než jsem se vrátila k řádné práci..”
Katřina Kadlecová - Reflex

 

Koncert zazní od 20.00 do 21.00 hodin, vstupenky v mimořádně přátelské ceně 100,- Kč zahrnují i vstupné na filmové představení dosud posledního filmu Quentina Tarantina „Tenkrát v Hollywoodu“, který promítáme od 21.30 – viz pozvánku jinde v kalendáři akcí.

Těšíme se na Vás!

 

Letní kino V: Tenkrát v Hollywoodu (USA 2019, r. Quentin Tarantino)

Čas: 21:30 - 23:00

Místo konání: Zámecký park Buštěhrad

Pořadatel: Kulturní výbor MěZ Buštěhrad

Pátý letní filmový večer uvede dosud poslední film Tenkrát v Hollywoodu amerického filmového režiséra Quentina Tarrantina, který na filmových festivalech posbíral řadu mimořádných cen včetně Oscara za nejlepší film roku.

 

Významný hollywoodský historik Tony Thomas svou knihu věnovanou americkému westernu a filmovým kovbojům nazval The West That Never Was (Západ, který nikdy nebyl), čímž poukázal na skutečnost, že Hollywood nebyl jen továrnou na sny, ale také na umělé vzpomínky a vykonstruované nostalgické obrazy éry, které se však do povědomí publika vpily jako reálné. Na tento fenomén jako by odpovídal americký režisér svým devátým, údajně předposledním filmem. Tenkrát v Hollywoodu má v sobě notnou dávku pohádkového vyprávění, jak ostatně vidíme i ze slovního obratu v původním anglickém názvu Once Upon a Time.. (in Hollywood), které v češtině známe jako "bylo nebylo". A opravdu, celý velmi volným tempem plynoucí film svou brilantní kamerou připomínající velká barokní plátna a svou vytříbenou atmosférou balancuje mezi snem a realitou, kde vše pohromadě drží mimořádně vybraná hudba sestavená samotným režisérem z neznámých dobových hitů (s výjimkou jednoho Simona a Garfunkela) jako i herecký koncert dvou protagonistů v podání Leo DiCapria a Brada Pitta, jejichž výkon v tomto filmu kritika přirovnává k legendárnímu páru Newman – Redford.

Příběh, který je zároveň poctou velkému kolegovi Romanu Polanskému, filmu a světu stříbrného plátna, v sobě mísí i řadu dobových témat od společenského napětí, způsobeného generační proměnou, stále probíhající válkou ve Vietnamu, tvůrčí otřesy v Hollywoodu i ve společnosti, ústup tradičních žánrů a příchod nové éry ne jen ve filmu. Zároveň pracuje i s šokujícími událostmi ze srpna 1969, kdy členové gangu Charlese Mansona brutálně zavraždili několik lidí včetně těhotné herečky Sharon Tate (v podání Margot Robbie), manželky režiséra Polanského. V typicky razantní a přesto velmi překvapivé pointě celého příběhu pak Tarantino vysílá poselství, které – ale nepředbíhejme!

 

Tenkrát v Hollywoodu patří k filmům, na který člověk jde opakovaně, vždycky tam totiž najdete něco, co Vám minule uniklo. A vůbec nevadí, že něco už vidíte znovu, za všech okolností inspiruje a baví. Dosud poslední „bylo nebylo“ maniaka z videopůjčovny, jak se režisérovi v branži přezdívá, je podivuhodně uvolňující a čirou lidskostí okouzlující pohádkou. Možná, že je to Tarantinův dosud nejlepší film.

Trailer k filmu:  https://www.youtube.com/watch?v=GYdiUQsYqcs

 

Komedie / Drama
USA / Velká Británie / Čína, 2019, 161 min
Verze: v českém znění
Scénář, režie: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Quentin Tarantino – různí autoři
Hrají: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russel, Emile Hirsch, Brude Dern, aj.

Vstupné: 50,- Kč 
Místa: volná podle příchodu výhradně na Vašich vlastních židlích nebo dekách

Prodej baleného občerstvení na místě zajišťuje Kulturní spolek Butzkow.

Přístupnost: od 15ti let!

 

Filmu předchází koncert Justina Lavashe od 20.00 – viz pozvánku v kalendáři akcí!

 

Ostatní

Červencová procházka do Roztok u Prahy

Čas: 14:00 - 18:30

Místo konání: Sraz na autobusové zastávce u Macíků

Pořadatel: Věčně mladí senioři

Sejdeme se ve čtvrtek 30. 7. na autobusové zastávce u Macíků a odjedeme v 14.16 autobusem č. 350.

Navštívíme areál roztockého zámku, kde je výstava obrazů J. A. Venuta  a ateliér Zdenky Braunerové, zdatnější se mohou projít asi 3 km Tichým údolím a kochat se přírodou, další možnost je posezení v zahradní restauraci. Zpět pojedeme autobusem č. 350 v 17.46 hod. Zpět doma budeme v 18.29.

Strávíme spolu hezké odpoledne tak se přidejte.

Srdečně zvou „Věčně mladí senioři