Kalendář akcí: 4. 12. 2019

Kulturní akce

Výstava obrazů Malujeme Buštěhrad

Termín: 30. 11. 2019 - 31. 3. 2020

Místo konání: zámek Buštěhrad, 2.patro - chodba MÚ.

Pořadatel: Město Buštěhrad

Výstava obrazů, kreseb a maleb s buštěhradskými náměty s názvem Malujeme Buštěhrad, jejíž duchovní matkou je paní Dagmar Hartmannová, jejíž obrazy známe z několika zámeckých výstav.

 

Buštěhradské rozpravy: Tomáš Vrba a Petr Fleischmann - 30 let po Listopadu 89

Čas: 19:00 - 21:00

Místo konání: Infocentrum Buštěhrad

Pořadatel: Městská knihovna Buštěhrad

Svým podpisem Charty 77 se psycholog a filosof, publicista, překladatel a vysokoškolský pedagog Tomáš Vrba zařadil ke skutečným činitelům rezistence. Je někdejším redaktorem samizdatových publikací v rámci Edice Expedice, revue Spektrum, aj. Po r. 89 byl šéfredaktorem čtvrtletníku Lettre Internationale, poté měsíčníku Přítomnost. Během dnů Listopadu patřil k nejužšímu kruhu lidí kolem Václava Havla. Dnes je předsedou správní rady celosvětově uznávané mezinárodní konference světových osobností Forum 2000, které světovému společenství přibližují aktuální témata sahající od mezináboženského dialogu k lidským právům a národní bezpečnosti. V současnosti, přednáší na New York University v Praze a na School for International Training rovněž v Praze, je též předsedou správní rady Divadla Archa a redakční rady čtvrtletníku Aspen Review Central Europe.

Silnou mravní, společenskou a kulturní implozí byla doba tak zvané Normalizace 70. a 80. Let. Jak právě v těchto dnech vidíme, nejžhavější novinky ze života hlavních protagonistů demokraticky delegované moci ukazují, že doba „N“ si před našima očima zbudovává své nové základy, a to na účet nejen našeho mravního, ale již i zákonného rámce.

Z let minulých však zůstává i to dobré. Síla mravního a občanského postoje několika odvážných před Listopadem platí vždy, do dnešních dnů z ní čerpáme všude, kde se dá. Připomeňme si proto jaké to bylo a jaké to je s jedním z těch, kdo se na správnou stranu postavili již v dobách, kdy to nebylo levné, a kdo dodnes podporuje šíření světla všude tam, kde hrozí jeho úbytek.

 

Rozmluvy o Čechách a Češích 30 let po Listopadu 89 v rámci Buštěhradských rozprav III. zazní již zítra, ve středu 4.12. od 19.00 hodin Infocentru Buštěhrad, Revoluční 1 (vedle vstupu do městského úřadu na zámku). Vstupné je dobrovolné.

Ke stažení: