Kalendář akcí: 24. 10. 2019

Kulturní akce

Jakub Plášek: Cesta do Senegalu

Čas: 19:30 - 21:00

Místo konání: Společenský sál zámku Buštěhrad

Pořadatel: Městská knihovna Buštěhrad

Ve čtvrtek 24. října se sejdeme k dalšímu vydání volného cyklu setkávání s cestovateli do podivuhodných míst Zeměkoule, ve kterém se s námi Jakub Plášek podělí o zážitky z letošní Cesty do Senegalu.

O cestovatelích a cestách do Afriky se dnes už ví mnohé, stejně tak, jako se ví, že s Afričany toho máme společného zdaleka více, než jen své dávné předky z dob milionů let nazpět. Něco jiného ovšem je v Africe skutečně být, přijít mezi místní a alespoň chvíli s nimi sdílet jejich každodennost. Jaké to asi je? Co musí člověk znát a umět, aby jej lidé z jiné kultury mezi sebe přijali a dokonce jej u sebe ubytovali? Jistě došlo i k překvapivým objevům a poznáním, dost možná na obou stranách.

Zvědavost vzbuzují i zcela drobné náznaky poznání, které autor při vzácných chvílích vzpomínek tu a tam utrousí, jako například s oním komunitním obděláváním políček, které probíhá za přesně daných okolností a výhradně v přítomnosti magické bytosti, po němž následují tance a zpěvy za naprosté tmy (!), jichž se účastní celá vesnice. Autor své vyprávění doprovodí i zvukovými záznamy pořízenými v terénu u Bediků přímo v akci.

Přednáška je volně dostupná, začínáme v 19.30 hodin.

 

Ostatní

RC Pelíšek - dětský bazárek

Čas: 10:30

Místo konání: RC Pelíšek Kladenská 207/38 Buštěhrad

Pořadatel: RC Pelíšek