Kalendář akcí: 6. 12. 2018

Kulturní akce

Eva Turnová - Turnový háj

Čas: 19:00 - 21:00

Místo konání: Vinotéka Sýpka Buštěhrad

Pořadatel: Městská knihovna Buštěhrad

Eva Turnová, hráčka na baskytaru a někdejší členka DG 307, The Plastic Of The Universe, Šílenství, aj., šéfka své vlastní kapely Eturnity, překladatelka z anglického jazyka (Kurta Vonneguta aj.), příležitostná filmová herečka (Knoflíkáři, aj.) je autorkou osobitých pravidelných novinových sloupků s názvem Turnový háj nebo Turnádo (časopis Instinkt, Reportér). Své sloupky vydala v dosud v šesti sbírkách na pokračování s názvem Turnový háj 1 - 6 a Be100f, namluvila je na zvukové CD. Dodnes je s železnou pravidelností píše a volně zpřístupňuje i na svém facebookovém profilu.

Ve svém bezprostředním literárním stylu s obdivuhodným citem pro rovnováhu mezi cynismem a optimismem propojuje k životu nakažlivou zvídavost, naivně zabijácký humor a smysl pro fair play, jak vůči druhým, tak i vůči sama sobě. Pokud jste si její sloupky dosud nevyhledali, možná Vás k tomu svede vyznání jednoho z řady jejích obdivovatelů
a pravidelných čtenářů, publicisty Karla Steigerwalda:
K čemu jiní potřebují stovky stran, k tomu Turnová potřebuje strany půl. Čtu ty půlstrany s rozkoší nad inteligencí autorčina cynismu, nad nímž víc lidského už není. Udělat z malé věci velkou je umění prvního řádu. Od dob Vaculíka v šedesátých letech je Turnová druhá osoba, kdo tohle se sloupkem umí.

Ale snad si ty sloupky ani nehledejte a přijďte si je poslechnout rovnou od autorky v jejím nenapodobitelném podání, stojí to za to!

Martin Kosa