Kalendář akcí: 24. 10. 2018

Kulturní akce

Vernisáž výstavy Václava Dědka - Terče

Termín: 13. 10. 2018 15:00 - 23. 11. 2018 12:00

Místo konání: 1. patro buštěhradského zámku

Pořadatel: Václav Dědek

Srdečně zveme na výstavu KOLÁŽÍ VÁCLAVA DĚDKA: TERČE, kterou připravujeme v 1. patře buštěhradského zámku.

Vernisáž výstavy bude zahájena v sobotu 13.10.2018 v 15:00 hodin, doprovodí ji hudební program Vojtěcha Dědka.

Výstava bude na zámku k vidění do 23. 11.2018, vstup je volný.

 

Buštěhradský filmový klub uvádí: Pan dokument - přednáška P. P. Riese; Krise - film (ČSR/USA 1939)

Čas: 19:00 - 21:30

Místo konání: Informační centrum Buštěhrad

Pořadatel: Buštěhradský filmový klub a Městská knihovna Buštěhrad

Buštěhradský filmový klub se zapojuje do programů, kterými si připomínáme 100 let výročí vzniku Československa hned dvěma položkami na programu - dobovým dokumentárním filmem a přednáškou.

Unikátní historický filmový dokument československého avatgardního filmaře, fotografa a experimentátora s nejen filmovým obrazem Alexandra Hackenschmieda žijícího do nedávných let v New Yorku s názvem Krise je dynamickým portrétem Československa a Evropy krátce před a po vypuknutí druhé světové války. Výjimečnost filmu spočívá i ve vzácně objektivním pohledu amerických spolutvůrců, kteří s A. Hackenschmiedem (producent H. Klein aj.) s mimořádnou autenticitou zachovali atmosféru tehdejší každodennosti, která z filmu k divákovi promlouvá z první ruky, film umělecky graduje i autorská hudba Jaroslava Ježka a komentáře v podání známé dvojice W & V.

Film uvede přednáška filmového režiséra a pedagoga Pavla P. Riese, předsedy Buštěhradského filmového klubu s názvem Pan dokument. Podobně, jako v přednášce 40000 let.. (před vznikem kinematografie) vstoupíme do dějin dokumentárního filmu, kde právě českosloveští a čeští dokumentaristé patří k nejsilnějšímu proudu světové kinematografie. 

Promítání a přednášky se mohou zúčastnit i nečlenové filmového klubu po uhrazení jednorázové legitimace v ceně 45,- Kč, která je ke koupi na místě.