Buštěhrad má dva nové asistenty prevence kriminality

Zdroj: Kateřina Řípová, Kladenský deník, 11. 8. 2016

Buštěhrad – Vedení Buštěhradu se stará o to, aby byl ve městě pořádek a v ulicích bylo bezpečněji. Důkazem je to, že ve městě začala od července pracovat dvojice asistentů prevence kriminality.

„Asistent prevence kriminality je takový skoro policista, který ale nedává pokuty a nezasahuje silou, nýbrž konflikty řeší domluvou, s klidem a empatií. Od července máme takové pracovníky dva, a to paní Hanu Stejskalovou a pana Alexandra Lovase. Vybrali jsme si je ve spolupráci s Úřadem práce Kladno," řekla Kladenskému deníku starostka města Buštěhrad Daniela Javorčeková.

Jejich náplní práce je, že celý den v podstatě tráví na pochůzkách po městě, a to téměř za každého počasí. Chodí vždy ve dvojici. Hlídají dodržování pořádku, například zda někdo nevyhazuje někde odpadky, nemá na chodníku nepovolený zábor nebo zda majitelé psů uklízejí po svých mazlíčcích exkrementy.

„Od září budou hlídkovat i na přechodu u základní školy a předcházet jakýmkoliv konfliktům u školy. Mohou domlouvat nesprávně parkujícím řidičům, ale také mládeži, která vysedává na hřišti a dělá nepořádek, usměrňovat společensky unavené občany či zabraňovat vandalismu," doplnila starostka města.

Asistenti jsou vybaveni kamerami a veškeré situace natáčejí, takže v případě skutečného přestupku či jakéhokoliv konfliktu mohou pak vše doložit a podat podnět na policii.

První z dvojice asistentů je Hana Stejskalová, která bydlí v Buštěhradu. Dříve pracovala pro České aerolinie, má za sebou i kurzy pro pracovníky státní správy. „Domníváme se, že je empatická i rázná, na Kladně jsou s ženami preventistkami skvělé zkušenosti. Znalost Buštěhradu je jí jistě přínosem," sdělila starostka Daniela Javorčeková.

Druhým asistentem je Kladeňák Alexandr Lovas. Dříve pracoval například v kladenské Poldi či ve společnosti vyrábějící dětské stavebnice. „Je to silný muž, budící respekt. Ve dvojici s paní Stejskalovou se skvěle doplňují. Své zázemí mají v objektu technických služeb, setkávat se s nimi v ulicích našeho města mohou lidé již přes měsíc," konstatovala Daniela Javorčeková.

„Pokud budou mít občané Buštěhradu někdy pocit, že je jich třeba v nějaké konkrétní situaci, mají zavolat na městský úřad nebo vedoucímu Technických služeb panu Veselému. Věřím, že toto opatření se u nás osvědčí," dodala starostka.