Buštěhradský zámek možná 
poslouží vysokoškolákům

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 8. 8. 2016

Buštěhrad - Středočeský kraj 
od zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) 
v roce 2012 stále nevyřešil, jak naložit se zámkem 
v Buštěhradu, známém z jeho korupční kauzy. Starostka Buštěhradu by jistý nápad měla.

Středočeský kraj 
od zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) 
v roce 2012 stále nevyřešil, jak naložit se zámkem 
v Buštěhradu, známém z jeho korupční kauzy.

Je zřejmé, že 
v současném stavu budova dlouhodobě nemůže zůstat. Do podzimních krajských voleb už ale rozhodnutí o dalším osudu památky nepadne.

„Po volbách bychom chtěli, pokud možno do konce roku, rozhodnout, jakým směrem se vydáme," uvedl hejtman Miloš Petera.
Kraj trápí výpadek peněz 
z Evropské unie na opravy kulturních památek.

Příčinou je změna dotační politiky v období 2014 až 2020. Nemůže tak počítat s evropskými prostředky nejen na rekonstrukci buštěhradského zámku, ale také na další památky ve středních Čechách.

V případě Buštěhradu by kraj podle Petery mohl hledat jiné využití a získat peníze z jiných programů. Jednou z možností je zřídit na zámku zázemí některé z pražských vysokých škol.

Rozpočet oprav se odhaduje na 100 milionů korun. Podle Petery jsou čtyři varianty dalšího postupu – kraj může zámek opravit, převést na město, sehnat investora nebo ho s někým vyměnit.

Rekonstrukci zchátralé části buštěhradského zámku prosazoval bývalý hejtman Rath, který byl nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami, včetně té na opravu Buštěhradu. Podle původních plánů se mělo ze zámku stát multifunkční centrum pro pořádání plesů, koncertů a výstav s tanečním a konferenčním sálem se salonky. Rathovi nástupci ve vedení kraje rozhodli o tom, že zámek se zatím opravovat nebude. Zrekonstruována byla pouze část, která patří městu.

„Momentálně nejzajímavější variantou využití se zdá být skutečně nějaké zařízení s ubytováním pro studenty, případně konferenčními prostorami, nejlépe pro České vysoké učení technické v Praze (ČVUT).

Na našem katastru se nachází Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB, SVT) park (spolupracuje s fakultou strojní) a v plánu je stavba velkého technologického parku. Zázemí pro studenty pracující na výzkumných projektech by se jim jistě hodilo (studenti zatím dojíždějí z Prahy).

Další věc je, že na vzdělávací a výzkumné projekty je momentálně více dotací, než na památky," říká starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

O variantě navrácení zámku městu hovořil podle jejích slov hejtman zatím pouze v rádiu. „S námi to osobně neprojednával. Předpokládám, že za stávajícího stavu (kdy není ani záměr využití, ani investor, ani možnosti velkých dotací na památky) by to naše zastupitelstvo neschválilo.

Taková investice je pro obec velké sousto. Máme co dělat s naší částí zámku. Domnívám se, ať už další postup se zámkem bude jakýkoliv, měl by kraj alespoň opravit vnější plášť budovy (fasády, okna, dveře), což pro něj není zase tak velká investice, aby objekt dále nechátral, a také nehyzdil – pak by se možný investor jistě hledal lépe," uzavírá starostka Daniela Javorčeková.