Podívejte se, takhle vypadá největší černá skládka v ČR!

Zdroj: Jakub Deml, TN.cz (na odkazu i foto a video), 26. 4. 2016

Na okraji středočeského Buštěhradu se již dlouhá léta rozprostírá jedna z největších černých skládek u nás. Tuny odpadků, pneumatik, nábytku nebo stavební suti ztěžují život obyvatelům v okolí i majitelům pozemků. Zbavit se jí ale nadobro není vůbec jednoduché.

Ačkoliv je skládka na okraji obce, k nejbližším obydleným domům je to jen 300 metrů vzdušnou čarou. I pro řidiče projíždějící po silnici kolem, to není vůbec pěkný pohled. Je jen těžko představitelné, že něco takového může být k vidění ve 21. století ve středu Evropy. Nepříjemnou situací se samozřejmě zabývá vedení města, ale jejich kompetence jsou značně omezené.

Starostka obce Daniela Javorčeková přiznává, že se jedná o dlouhodobý problém. "Za stav pozemků je zodpovědný v první řadě jejich majitel a pozemky pod skládkou nejsou většinou v majetku města," vysvětluje jeden z problémů, kvůli kterým se skládka v katastru obce stále nachází. Většina pozemků pod skládkou je v rukou soukromých majitelů, největším vlastníkem je pak společnost Real Eco Technik.

Firma Real Eco Technik už v minulosti nelegální skládku uklízela, vždy se ale situace po čase vrátila do starých kolejí. Monitorovací zařízení, které mělo dohlížet na pořádek, totiž brzy někco odcizil. A uklizený prostor se odpadem znovu zaplní velmi rychle. Nenaváží ho tam totiž okolní obyvatelé, ale rovnou stavební firmy a vrakoviště.

Město pro vyřešení problému plánuje prostor vyklidit a znepřístupnit automobilům: "Bude důležité tu komunikaci zahradit, protože ona je tam načerno, takže se to zahradí betonovými bloky, aby se tam nedalo vjet," popisuje starostka budoucí opatření. A samozřejmě se počítá i s umístěním ostrahy nebo kamerového systému.

Zástupce společnosti Real Eco Technik nám ale mimo kameru sdělil, že situace není tak jednoduchá. Pokud se totiž inkriminovaná cesta zahradí, budou muset veškeré nákladní automobily projíždět Buštěhradem, do kterého nyní nesmějí. A to se místním jistě také líbit nebude.

Navíc udržet prostor v čistotě není podle lidí z dotčené firmy levnou záležitostí. Fotopasti a kamerový systém dle předchozích zkušeností dříve nebo později někdo odcizí a dozor bezpečnostní agentury vyjde na desetitisíce měsíčně. Bez nepřetržitého dohledu se však bude problém brzy opakovat. Složitou situaci v Buštěhradě by tak levně vyřešila jen jediná věc, a to kdyby se někteří Češi začali chovat jako civilizovaní lidé a přestali svůj nadměrný odpad sypat volně do krajiny.