Nepořádným pejskařům zatnou tipec preventisté kriminality

Zdroj: Kamila Steinbachová, CtiDoma.cz, 15. 2. 2016

V Buštěhradě přišli s netradiční náhradou obecní policie. Město, které se potýká s černými skládkami a nezodpovědnými majiteli psů, by již zanedlouho měli mít pod dohledem preventisté kriminality. Jakou práci mají vykonávat? A můžete se na toto místo přihlásit i vy?

Preventista na vás půjde po dobrém

Preventista je mužem či ženou v uniformě. Nemá pravomoci policisty. Drobné prohřešky řeší zásadně domluvou. Je ale vybaven kamerou a v případě selhání ústní domluvy může předat případ policii. Tak by se ve vší stručnosti dalo shrnout působení preventisty kriminality, jehož práce sestává především z obchůzek po městě.

„V problémových lokalitách může předcházet konfliktům (od šikany u škol až na příklad po pořádek rušící občany´v problémových lokalitách). Může také, pokud je na to vyškolen, hlídkovat na přechodu pro chodce např. u školy,“ doplňuje starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Buštěhrad trápí nepořádek a absence obecní policie

„Buštěhrad má velký problém například s černými skládkami, občany, kterým není zatěžko vyhodit odpad přímo na ulici, nepořádnými pejskaři,“ říká paní starostka. Zároveň městu chybí obecní policie. Její absenci řeší Buštěhrad smlouvou s obecní policií Stehelčeves, kterou hodlá zachovat i v době, kdy preventisté vyrazí do terénu. „Preventisté totiž fungují pouze v rámci běžné denní pracovní doby, nelze je úkolovat večer nebo v noci,“ vysvětluje Daniela Javorčeková.

Preventisté vyjdou levněji než „měšťáci“

Dobré zkušenosti s preventisty hlásí například sousední Kladno, jímž se nechal Buštěhrad inspirovat. Nábor preventistů ostatně připravuje právě ve spolupráci s Úřadem práce a Magistrátem města Kladna. „Je to pro nás finančně velmi výhodné - preventistům koupíme pouze oblečení a výstroj, kdežto plat budou dostávat od Úřadu práce. Investice do vlastní obecní policie je proti tomu zcela nesrovnatelná,“ uvedla pro ČtiDoma.cz Daniela Javorčeková.

Preventisté budou od Úřadu práce dostávat superhrubou mzdu 20 tisíc korun. Podmínkou pro přihlášení se do výběrového řízení je být alespoň měsíc přihlášen na Úřadě práce. „Náplní práce preventistů jsou celodenní pochůzky po městě, nemají tedy služebnu. U nás v Buštěhradě však budou mít své zázemí v objektu Technických služeb. Občané na ně samozřejmě budou mít telefonní čísla, představíme je i v Buštěhradském zpravodaji, aby je lidé znali a věděli, na koho se mohou obracet,“ sdělila nám paní starostka.

Nemáte svaly? Nevadí, důležitá je empatie

Výběrové řízení se s nejvyšší pravděpodobností rozběhne v březnu až dubnu. Půjde-li vše jako po másle, první preventisté budou kráčet ulicemi Buštěhradu již letos v červnu. Nejedná se přitom o práci pouze pro mladé, silné muže. Ve dvojici může pracovat i nebojácná žena nebo dokonce důchodkyně. Hlavní je komunikativnost a empatie. O zaškolení se postará Městská policie Kladno.

Město si slibuje, že výše zmíněné problémy (černé skládky, nevychovaní pejskaři) se podaří preventistům hravě zvládnout. „Doufáme, že preventisté budou mít větší autoritu (podpořenou i uniformami), a že se takto podaří lidi "vychovat" k větší pořádkumilovnosti,“ dodává Daniela Javorčeková.