Děti v Lidicích představily svou už pátou knihu plnou poezie

Zdroj: Daniela Řečínská, Kladenský deník, 23. 11. 2015

Buštěhrad, Lidice - Žáci Základní školy Oty Pavla v Buštěhradu představili v pátek v Lidické galerii svou již pátou knihu poezie. Pro návštěvníky byl připraven pestrý program plný autorských básní, říkal a veršů v podání dětí ze školní družiny.

Dále vystoupil dětský pěvecký soubor Duha a programem přítomné provázeli členové dětského dramatického souboru Památníku Lidice PidiLidi. Akce se uskutečnila v rámci sedmnáctého ročníku festivalu Dny české a mezinárodní poezie pořádaného na počest narození básníka Karla Hynka Máchy, který se koná po celé České republice.

"Jeho podtexem je letos Den poezie pod proudem. Proto kniha plná drobných říkanek, rýmovaček, volných veršů a originálních ilustrací má v tiráži napsáno: Vznikla pod proudem krásných iluzí, tužeb, snů a přání," uvedla vedoucí školní družiny Anna Holeyšovská.

Právě ve školní družině básně vznikaly. "Děti zde mimo jiné pracují se slovy a tvoří literární texty. Nás oslovila především poezie. Je to taková Popelka, příliš není ve středu společenského zájmu. Doma se jí děti s rodiči také moc nevěnují. Ale přesto si k ní našly svůj osobitý přístup," doplnila Anna Holeyšovská.

Básně jsou sice psány volným veršem, ale nepostrádají originalitu a pointu. Na tvorbě páté knihy se podílelo celkem jedenatřicet žáků. Některé verše vznikaly i za pomoci rodičů.

"Školní družina je o rozvíjení zájmů, nabízení aktivit a smysluplného trávení volného času. Zároveň se snažíme oslovit co nejširší veřejnost. Pozvali jsme rodiče i prarodiče, aby si vyzkoušeli tvořit společně s dětmi," řekla vedoucí školní družiny.

Každou knihu básní dětem pokřtí známá osobnost z oblasti kultury a umění. "Křtili už básník Jan Mikeš, spisovatelka a nakladatelka Slávka Kopecká, herečka Hana Brejchová a spisovatel dětských detektivek Marek Veselý. Pátou pokřtil loutkoherec Richard Maška, který vodí Hurvínka. Večer ovšem nemohl dorazit. Knihu tedy dětem s předstihem podepsal a pověřil svou dceru Christianne s její maminkou redaktorkou Denisou Žižkovou, aby za něj knihu předaly," uzavřela vedoucí školní družiny Anna Holeyšovská.