Lidé nasbírali pro postižené výbuchem desítky tisíc korun

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 16. 10. 2015

Buštěhrad Velmi nepříjemnou událost, která se stala v nočních hodinách koncem června v bytovém domě v Buštěhradu, poté co jím otřásla tlaková vlna po výbuchu plynu, mají jeho obyvatelé stále ještě v živé paměti. Tři partaje zůstaly ještě téže noci z 25. na 26. června bez střechy nad hlavou.

Vedení města společně s dobrovolníky poskytli nájemníkům domu na křížení ulic Sladkovského a Kladenské narychlo náhradní ubytování. Buštěhradští navíc neprodleně založili pro postižené sbírku.

Jak řekla Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková, lidská solidarita byla velká a v krátkosti se pro potřebné z domu podařilo nashromáždit bezmála 70 tisíc korun, které byly rozděleny na tři díly pro tři bytové jednotky.

Ze sbírky je možné hradit: nutné stavební práce, nové rozvody sítí, revize, projektovou dokumentaci, bourací práce, odvoz suti a odpadu, vybavení bytů, oblečení a obuv postiženým, kojenecké či hygienické potřeby.

Podle starostky Javorčekové se rodiny už začaly do domu postupně vracet, jelikož jeho statika narušena nebyla. "Několik nájemníků si opravilo bydlení svépomocí a už jsou zpátky.

Muž, který byl při události vážně zraněný se ale zatím do svého bydliště nevrátil. Stále je ve stavu nemocných a bydlí jinde," dodala starostka.

Tento nájemník, muž středního věku utrpěl vážné popáleniny zejména na rukou. Dodnes se z úrazu zotavuje a stále ještě nemá vyhráno.

"Nezlobte se, ale nechce se mi o tom vůbec mluvit. Je to pořád moc čerstvé. Tento týden jsem se dozvěděl, že bych mohl dostat lázně, kde se mi budou snažit obě ruce rehabilitovat, abych s nimi mohl hýbat. Stále jsem v pracovní neschopnosti," řekl včera Kladenskému deníku popálený muž.

I jemu se snaží od počátku přátelé pomáhat v nelehké situaci a přímo pro něj uspořádali ještě i sbírku prostřednictvím sociálních sítí.

Vzhledem k tomu, že vyšetřování příčin červnového výbuchu plynu v buštěhradském činžáku ani po čtyřech měsících neskončilo, je i tento muž vázán mlčenlivostí. Co se tedy v domě vlastně stalo a proč plyn explodoval se patrně i ti, kterých se to týká, dozvědí až časem.