V přízemí buštěhradského zámku otevřeli knihovnu

Zdroj: Daniela Řečínská, Kladenský deník, 18. 7. 2015

Buštěhrad V levém křídle buštěhradského zámku se ve čtvrtek v podvečer uskutečnilo slavnostní otevření Městské knihovny Buštěhrad. Příležitost projít si krásné prostory si nenechaly ujít desítky zdejších obyvatel.

Původně si Buštěhradští chodili půjčovat knihy do kulturního centra. Nyní mají obyvatelé knihovnu a městský úřad pod jednou střechou.

"Chceme, aby zámek žil. V přízemí křídla, které patří městu, se nachází šest místností, z nichž tři nyní zabírá knihovna. Vedle je takový rezervní prostor, uvidíme zda tu časem nebude sídlit obecní policie. Pak tu máme takový salónek, ale ten ještě není úplně hotový," popsala starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

V knihovně se dále nachází informační centrum. Díky přestěhování mají nyní čtenáři k dispozici větší prostory. Navíc mohou návštěvníci nově využít také venkovní posezení.

"V knihovně je také kávovar, čili si mohou dát kávu a posadit se venku. Rádi bychom, aby knihovna nabízela i jiné příjemné požitky než ty čtenářské," dodala starostka s tím, že rekonstrukce celého křídla, kde se nachází i obecní úřad, stála přes 40 milionů korun. Díky větším prostorám se nebudou muset oblíbené přednášky, které buštěhradská knihovna pravidelně pořádá, stěhovat do zdejší restaurace.

Novinkou je také informační centrum nabízející služby pro turisty, které do té doby nefungovalo vůbec. "Budeme doplňovat informační materiály o městě. Prezentaci Buštěhradu jsme například nechali udělat do cykloprůvodce Středočeským krajem," uzavřela starostka Javorčeková.

Z nových prostor má radost také knihovnice Drahomíra Čermáková. "Ve staré knihovně byla jedna větší místnost a dětský koutek. Tady je to přehlednější," řekla knihovnice. Po slavnostním přestřižení pásky promluvil ředitel Středočeské vědecké knihovny v Kladně Jiří Mika. Ten připomenul, že prostory zámku už jedna knihovna kdysi využívala.

"V 70. a 80. letech zde měla sklady národní knihovna. Je milé, že se sem knihy, byť v komornější verzi, zase vracejí. Přeji knihovně hodně čtenářů," vyjádřil se ředitel Mika.