Výbuch je připravil o domov, radnice pro ně založila sbírku

Zdroj: Daniela Řečínská, Kladenský deník, 14. 7. 2015

Buštěhrad Výbuch plynu, který nedávno otřásl Sladkovského ulicí v Buštěhradu, připravil o domov hned několik lidí. Jeden z postižených navíc stále leží s popáleninami v nemocnici. Detonace a následné plemeny způsobily odhadem škodu za 800 tisíc korun. Podle vyšetřování způsobila výbuch plynu technická závada. Zcela zničeny byly podle vyjádření starostky Buštěhradu Daniely Javorčekové tři bytové jednotky. Právě pro jejich obyvatele vyhlásilo město veřejnou sbírku.

"Přízemí domu bylo zcela zdemolováno, obyvatelé tří přízemních bytů přišli o většinu zařízení, velkou část vybavení bytů a osobní věci. Rekonstrukce si vyžádá stavební úpravy v přízemí i další náklady v rámci celého domu" uvedla starostka Buštěhradu.

Ze sbírky budou hrazeny nutné stavební práce, nové rozvody sítí, revize, projektová dokumentace, bourací práce, odvoz suti a odpadu, vybavení bytů, oblečení a obuv postiženým, kojenecké a hygienické potřeby.

Kromě hospitalizovaného muže museli vyhledat náhradní ubytovaní také jedna žena a rodina s dítětem.

"Paní je v nouzovém bytě s pečovatelskou službou a rodina zatím obývá byt v horním patře stejného domu," uvedla Daniela Javorčeková.

V pátek bylo ve sbírce 17 tisíc korun. Lidé mohou přispívat na bankovní účet číslo: 2100820945/2010 vedený u Fio banky. Další možností je složení hotovosti v pokladně na Městském úřadě v Buštěhradu.

"Sbírka byla vyhlášena na dobu neurčitou. Město navíc postiženým poskytne bezúročnou půjčku," uzavřela starostka.

Kromě sbírky městského úřadu uspořádali ještě kamarádi a přátelé nyní hospitalizovaného muže sbírku přímo pro něj. Všechny informace zájemci naleznou na sociální síti Facebook.

"Vzhledem k okolnostem, které se staly našemu kamarádovi, jsme se rozhodli uspořádat sbírku. Stále je ve vážném stavu v nemocnici a navíc přišel o bydlení. Výbuch plynu proměnil jeho byt v hromadu suti. Rádi bychom pomohli jeho rodičům s rekonstrukcí bytu a usnadnili mu návrat domů," stojí v informacích na facebookové stránce.