Drama v Buštěhradu. Střelce zadržela zásahová jednotka policie

Zdroj: Kateřina Husárová, Robert Božovský, Kladenský deník, 29. 6. 2015

Buštěhrad Středočeští kriminalisté stále vyšetřují případ střelby v bytovém domě v Buštěhradu v ulici Oty Pavla. Patrně kvůli rozepři mezi nájemníky postřelil v neděli pozdě večer pětapadasátiletý muž v oblasti hrudníku dvaadvacetiletého mladíka. Ten byl s těžkými poraněními převezen do pražské nemocnice.

V jindy poklidné ulici bylo rázem rušno. Na místo přijela i zásahová jednotka se samopaly. Celý prostor před nájemním domem byl zapáskován a policisté pročesávali s baterkami terén. Bylo zapotřebí co nejdříve dopadnou pachatele, který z místa ujel svým fordem.

To se policistům podařilo zhruba za dvě hodiny. Pachatel nebyl dále než kilometr. Podle získaných informací byl pod vlivem alkoholu a při zatýkání nekladl odpor.

Jak potvrdila v pondělí Kladenskému deníku mluvčí středočeských policistů Štěpánka Zatloukalová, je vypracovávána kvalifikace celého případu. Ta rozhodně o vině a trestu.

Jak potvrdili lidé ze sousedství, bytový dům, kde se střelba odehrála, je využíván spíše jako ubytovna pro dělníky.

Alkohol a hádka?

Zda se v neděli večer někteří z nájemníků v domě například přiopili a vše vyvrcholilo konfliktem, je předmětem vyšetřování. V každém případě lidé ze sousedství potvrzují, že zatčený pětapadesátiletý muž, který je ze střelby podezřelý, je spíše konfliktní osobou.

Podezřelý před tím bydlel nějakou dobu v jiném městě s partnerkou. Po neshodách se přestěhoval zpět do Buštěhradu. Chvíli pobýval v domě s pečovatelskou službou. Ani tam dlouho nezůstal a odešel do ubytovny.

Mínění sousedů

"Známe se od vidění, dokonce mi svěřil svoje klíče, kdyby si byt někdy zabouchl. Už se mu to stalo třikrát," říká Milan Mrázek, soused z domu odnaproti. Když prý v neděli v noci přijel domů, bylo už po události. Ulice byla uzavřená z obou stran policejními páskami.

"Všude stála služební auta. Ani mi nedovolili dát si vlastní vozidlo do garáže. Muž podezřelý ze střelby se rád chlubil, že je bývalý kriminalista. Čím ale střílel, to netuším. Tady ve městě má přezdívku policajt," dodává soused.

Jak dodává muž ze sousedství, nepovažuje podezřelého střelce za padoucha nebo vraha, spíše za toho, který si občas rád přihne sklenku něčeho ostřejšího, a pak je zkrátka výbušnější.

"Pokud vím, nejméně ve dvou hospodách v Buštěhradu už mu odmítají nalévat. Tak chodil do třetího podniku, kde ho ještě obsloužili. Jestliže ale v neděli skutečně na někoho z ubytovny střílel, musí za to nést odpovědnost," míní Milan Mrázek.

Ten dále potvrzuje, že viděl záchranáře, jak postřeleného mladíka vynášeli zpoza domu na nosítkách. "Podle mě se konflikt mohl odehrát v patře té ubytovny," doplnil soused. Co se ale v neděli v bytovém domě skutečně stalo, se pouze domnívá.

"Jestli se tam pohádali, a pak se střílelo, nevím. Mohu potvrdit akorát to, že podezřelý si před časem stěžoval, že někteří nájemníci jsou občas natolik hluční, že ho to ruší," dodává Mrázek.

Slovo starostky

To, že muž podezřelý z útoku na dvaadvacetiletého mladíka, je problémovou osobou, potvrdila i starostka obce Daniela Javorčeková, která rovněž vzpomněla jeho nedlouhý pobyt v buštěhradském domě s pečovatelskou službou. Podle svých slov ale na adresu zmíněné ubytovny žádné stížnosti od občanů dosud nezaznamenala.

Nezvykle rušné město

Město Buštěhrad - jindy poklidné, zažilo od uplynulého čtvrtka hned dvě velmi nepříjemné události, kde zasahovala policie. Poprvé to byl výbuch plynu v Kladenské ulici ze čtvrtka na pátek, kde byli zraněni dva lidé, z toho jeden těžce.

Evakuováno bylo tu noc celkem dvanáct lidí. Někteří nalezli azyl v městském kulturním centru. Až na tři poškozené byty v přízemí, se, dle rozhodnutí statika, mohli postupně obyvatelé patrového domu vrátit do svých domácností.

Jak potvrdil jeden z obyvatel, dodávka plynu kvůli předchozí technické závadě ještě včera odpoledne v objektu obnovena nebyla. Stavební dělníci však už v poškozených bytových jednotkách pracují.

Škoda po výbuchu a následném požáru je kolem 800 tisíc korun. Dům je pojištěný a nájemníci by se měli brzy dočkat plnění. V případě finanční tísně je město připraveno poskytnout postiženým lidem bezúročnou půjčku.