Sokolovna v Buštěhradu byla plná broučků a motýlů

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 20. 1. 2015

Buštěhrad Veselá nálada panovala v neděli odpoledne v buštěhradské sokolovně. Konal se zde tradiční karneval. Pro děti ho společně uspořádala zdejší organizace Junáka a Sokolové.

Letos organizátoři zvolili téma Ze života hmyzu. „Oddíly, které se ujaly příprav, jsou totiž Berušky a Včelky. Poprvé je letos karneval tematický, v předchozích letech si účastníci mohli obléknout libovolné masky," vysvětlila za pořadatele vedoucí oddílu Beruška Vladimíra Horká.

Děti v sokolovně tančily a soutěžily. Například v nošení míčku na polévkové lžíci nebo hodu kroužky na cíl. Odměnou získávaly chechtáky, tedy imaginární peníze, za něž si mohly koupit drobné dárky.

Středisko Junák Stráž Lidic Buštěhrad vzniklo na začátku devadesátých let. V současnosti má sto dvacet členů nejen z Buštěhradu, ale i okolních vesnic. Vznik Junáku plynule navázal na předchozí tradici v Buštěhradu. Manželé Horovi, Jasan a Mary, začali s dětmi jezdit na tábory na Střelu v západních Čechách. Na toto místo má mnoho místních lidí dobré vzpomínky, a to nejen díky kolektivu na letních táborech, ale také nádherné přírodě, ve které mohli trávit svůj čas. A na tábor ke Střele jezdí místní junáci, vždy v červenci, dodnes.

V roce 1990 přešla část členů z buštěhradského Pionýra pod novou organizaci – Junáka. Začaly vznikat dětské oddíly, které se postupně zaplňovaly dětmi. Chlapecké – Zálesáci a Vlčata, i dívčí – Berušky. V současné době se počet oddílů rozrostl o další. Po většinu roku se děti schází pravidelně jednou týdně na svých oddílových schůzkách v buštěhradské Sokolovně.

„V letošním roce nás čeká řada tradičních akcí, jako jsou pálení čarodějnic, oslavy Dne dětí, soutěž v Lidicích s názvem Pochod pana Fouse nebo už zmíněný letní tábor na Střele," dodala Vladimíra Horká.