Buštěhrad opět povede žena

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 16. 10. 2014

Buštěhrad Kdo usedne do čela radnice, mají jasno už i v Buštěhradu. Dosavadní funkci starostky zde už nejspíše v prvním listopadovém týdnu převezme po své předchůdkyni Jitce Leflerové („Pro Buštěhrad") další žena, Daniela Javorčeková (Společně).

Na jejím zvolení se dohodla nově utvořená koalice. Vítěz voleb, nezávislé sdružení Společně, se na tom domluvilo s buštěhradskými občanskými a sociálními demokraty. V opozici tak pro nadcházející čtyři roky zůstává hnutí „Pro Buštěhrad“ se třemi mandáty a zástupce TOP 09 s jedním.

Ve městě vystačí s jedenáctičlenným zastupitelstvem, radu nepostaví. Na všem podstatném se chtějí domlouvat v co největším počtu.

Jak řekla včera Kladenskému deníku předpokládaná starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková, vše je ještě velmi čerstvé a ani jejího zástupce zatím nevybrali.

„Paní starostka má zákonnou lhůtu na to, aby svolala ustavující zastupitelstvo a předala úřad. Podle mě se sejdeme někdy na začátku listopadu,“ popsala Javorčeková.

Jelikož je vedení městského úřadu náročné, bude pro svoji funkci uvolněna. „Jsem architektka, takže dokončím rozdělané věci a budu se naplno věnovat Buštěhradu. Co se týká mojí profese, myslím, že mi za čtyři roky nic neuteče,“ řekla Javorčeková. Za priority v obci považuje především dokončení prací v západním křídle zámku, kde sídlí městský úřad. Vzhledem k tomu, že budova náleží ze tří čtvrtin Středočeskému kraji, očekává společně s kolegy tudíž iniciativu zejména ze strany Kraje.

Nové vedení města chce dále obnovit i komunikaci s majiteli historického pivovaru, který je roky nevyužitý a chátrá.

K dalším věcem, které musí Buštěhradští dotáhnout do konce, patří místními dlouhodobě odmítaná výstavba bioplynové stanice na periferii města. Záležitostí se nyní zabývají právníci.

„Budeme se snažit především o to, aby radnice fungovala transparentnějším způsobem než dosud, aby byl na internetu k vidění obecní rozpočet, všechny smlouvy a veškeré informace o chodu města.

Chceme naplňovat volební program tam, kde se s ostatními shodneme,“ dodala Javorčeková.

V různých tématech mají s kolegy vytyčeny jednotlivé body. Například: likvidaci černých skládek, více dotací na chodníky a zeleň. Pokusit se přesvědčit obyvatele Buštěhradu hlášené jinde, aby se zapsali do města, což přinese do pokladny až milion korun, či vybudování koupaliště v dolním rybníku.