Zda se budou na zámku školit
 kuchaři, je zatím s otazníkem

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 5. 10. 2014

Buštěhrad – Na zámku Buštěhrad známém z korupční kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) by mohl na jaře vzniknout gastronomický institut pro kuchaře z celé Evropy. Už nyní zde sídlí městský úřad.

„Nápad vznikl už před časem ve francouzské firmě, která chtěla na českých zámcích vybudovat síť hotelů. Na projektu by se kromě kraje a města podílela i církev nebo soukromé osoby, které vlastní budovy v okolí,“ řekl krajský radní pro kulturu Zdeněk Štefek (KSČM).

Od záměru vybudovat na českých zámcích síť hotelů podle něj francouzský investor ale zřejmě upustí.

„Vlivem určitého zaměření nového programového období nebude možné čerpat evropské peníze na posílení počtu ubytovacích lůžek, proto francouzská firma pravděpodobně nebude moci uskutečnit svoji vizi zámeckých hotelů,“ uvedl radní.

Společnost podle něj změnila vedení a nově uvažuje o tom, že by na zámcích nabízela různé služby. „V případě Buštěhradu se objevuje možnost, že by se dal ten zámek zrekonstruovat v rámci jakéhosi vzorového projektu revitalizace historického jádra Buštěhradu.

S tím, že by v zámku mohl vzniknout jakýsi gastronomický institut pro vrcholné šéfkuchaře, kde by se střídali mladí lidé z celé Evropy,“ uvedl Štefek.

Krajští radní podle něj tuto informaci vzali na vědomí. Protože projekt, který by měl být financován z více zdrojů, zatím není podrobně rozpracován, nemohli k němu vydat žádné závazné stanovisko.

Historie rekonstrukce

Francouzský investor je v kontaktu s Asociací krajů i jednotlivými regiony. S využitím evropských fondů chce rekonstruovat památky, zachovat jejich historickou hodnotu a oživit je pomocí cestovního ruchu.

Ve středních Čechách se zástupci firmy zajímali také o objekty v Kutné Hoře nebo Křinci. Rekonstrukci zchátralé části buštěhradského zámku prosazoval bývalý hejtman Rath, který je souzen kvůli údajné manipulaci se zakázkami, včetně té na opravu Buštěhradu.

Podle původních plánů se mělo ze zámku stát multifunkční centrum pro pořádání plesů, koncertů a výstav s tanečním a konferenčním sálem se salonky. Bývalý hejtman tvrdil, že Kladensko získá prostory odpovídající úrovní pražskému Žofínu.

Rathovi nástupci ve vedení kraje rozhodli o tom, že zámek se zatím opravovat nebude. Zrekonstruována byla pouze část, která patří městu.

Vloni byla obnovena a zprovozněna i zámecká zahrada v hodnotě 27 milionů korun. Buštěhradští se navíc zavázali k tomu, že zahradu budou pro vlastní účely provozovat za 400 tisíc ročně.

Jak řekla včera Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Jitka Leflerová, kraj vede jednání na všech úrovních, aby bylo možné záměr vybudovat gastronomický institut uskutečnit.

„Na to vám ale musejí odpovědět na kraji. To je skutečně jejich záležitost. My jsme rádi za to, že se věcí zabývají a do objektu investují. Nyní kraj na zámku dokončuje nová vrata u vstupní brány,“ řekla starostka Leflerová.

Rekonstrukce zámku v číslech

V roce 2003 získalo zchátralý zámek ve veřejné dražbě od zkrachovalé firmy Petersburg město Buštěhrad za cenu přes dva miliony korun. Poté investovalo téměř 40 milionů korun do rekonstrukce střechy a statického zajištění objektu. V roce 2010 přišel Středočeský kraj s návrhem převzít zámek do svého vlastnictví, provést jeho kompletní rekonstrukci a vytvořit z něj reprezentativní kulturně-společenské sídlo.

Krajští opoziční zastupitelé z ODS projekt kritizovali kvůli vysokým provozním nákladům zámku. Vedení kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem vyhlásilo v roce 2011 výběrové řízení a v březnu 2012 vybralo vítěze – společnost Konstruktiva Branko, která měla rekonstrukci zámku provést za 215 milionů korun z evropských dotací.

Zvrat nastal 14. května 2012, kdy protikorupční policie zadržela skupinu osmi osob podezřelých z poškození zájmů EU, podplácení, přijetí úplatku a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Zadrženými byli David Rath, Kateřina Pancová, Petr Kott, Jan Drážďanský (ředitel Konstruktivy Branko), Tomáš Mladý (obchodní ředitel Konstruktivy Branko), Ivana Salačová (majitelka společnosti Fisa), Lucia Novanská (členka představenstva ML Compet) a Martin Jireš (předseda představenstva Puro-Klima).

Firma ML Compet pro Středočeský kraj organizovala výběrové řízení a byla zastoupena ve výběrové komisi, která stanovila vítěze zakázky. Tím se stala Konstruktiva Branko, jejímiž subdodavateli měly být stavební firma Fisa ze Slaného a firma Puro-Klima dodávající zdravotnické přístroje.

Pod vedením pověřené hejtmanky Zuzany Moravčíkové 28. května 2012 Středočeský kraj rozhodl o zrušení přibližně 20 plánovaných projektů včetně přestavby Buštěhradského zámku. Ten by tak měl znovu připadnout městu.