Rybáři z Buštěhradu zatáhli sítě na rybníku Oty Pavla

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 31. 3. 2014

Buštěhrad - Sto osmdesát kaprů. Pětatřicet amurů. Tři tolstolobici. Čtyři štiky. Dva candáti. Stejný počet línů. Nepočítaně karasů, plotic a okounů. Takový je výsledek sobotního výlovu chovného rybníka Oty Pavla v Buštěhradu. Ryby ale neskončily na pekáči, nýbrž putovaly do sousedního buštěhradského rybníka, který je určen pro sportovní rybaření.

„To byl také hlavní důvod výlovu, do něhož se zapojilo přibližně třicet členů. S výsledkem výlovu jsme spokojeni, takové počty jsme čekali, neboť už dva roky jsme do rybníka nedávali žádné násady," prozradil hospodář Rybářského spolku Buštěhrad Roman Dědič (na snímku ve spodní řadě třetí zprava) s tím, že chovný rybník čeká v letošním roce po jeho napuštění nové zarybnění.

S vypouštěním rybníka, který své jméno po slavném spisovateli získal před deseti lety, začali rybáři ve středu, Pokles vodní hladiny na minimu tak trval tři dny. Rybáři pak zatáhli v sobotu sítě hned dvakrát.

Rybářský spolek Buštěhrad oficiálně funguje od roku 2005, jeho kořeny ale sahají dále o dvě desetiletí, Má v současnosti čtyřicet členů, z toho jednu ženu. Ti se starají nejen o chovný rybník Oty Pavla, ale i sousední, který město Buštěhrad získalo do svého vlastnictví teprve před třemi lety.

Výlov přilákal na hráz rybníka několik desítek zvědavců. Mezi nimi byli i dva obyvatelé zdejšího domu s pečovatelskou službou, místní rodák Václav Říha a Oldřich Hřebenář, původem z Kladna.

„Rybáři nejsme. Vydali jsem se sem na vycházku, přece jen výlov tu není zase tak často. Už jsem ale výlov viděl na vlastní oči v jižních Čechách, kam jsem pro ryby jezdívali s klubem důchodců," uvedl Oldřich Hřebenář. „Výlov je určitě dřina a je dobře, že to ty kluky rybářský baví," dodal Václav Říha.

A že byl výlov náročný i přes přízeň počasí, přiznali rybáři David Strnad a Vincent Sýkora. „Už to byl třetí výlov v historii našeho rybářského spolku, poprvé před sedmi lety, pak před třemi roky a teď. Byl asi tím nejpovedenějším z nich," poznamenal David Strnad, který je organizovaným rybářem v Buštěhradu čtyři roky.

„S úlovkem jsme spokojeni," doplnil Vincent Sýkora, který je členem spolku o dva roky déle. Podle svých slov v Buštěhradu na prut ulovil i několik hezkých ryb. „Například červeňáka neboli jesena, který měl přes padesát centimetrů, a také sedmdesáticentimetrového amura," svěřil se rybář.