V "Rathově zámku" bude hotel a restaurace. Buštěhrad koupí Francouzi.

Zdroj: Ondřej Kopřiva, Lidovky.cz, 10. 1. 2014

Buštěhrad - Středočeský kraj se plánuje zbavit chátrajícího zámku v Buštěhradě na Kladensku. Objekt známý z korupční kauzy exhejtmana Davida Ratha nabídl kraj francouzské firmě, která by tam mohla vybudovat hotel či restauraci.

Středočeský kraj nabídl zámek Francouzům na středečním jednání, informovala v pátek Mladá fronta Dnes. Vedle Buštěhradu se jednalo také o dalších středočeských zámcích, například Křinci na Nymbursku. Investor z Francie chce zámek, kde by mohl vzniknout hotel či restaurace, navštívit v únoru.

"Pokud turisté jedou na výlet mimo Prahu, je těžké nalézt kvalitní ubytování, a to i v takové perle, jako je Kutná Hora. Dalším souvisejícím problémem je to, že památky bývají často zavřené nebo mají omezený provoz," uvedl prezident francouzské společnosti Christian Dromard.

Firma hledá osm vhodných zámků v celém Česku, u takto získaných objektů by mohla vyrůst i golfová hřiště, jak je to časté v zahraničí. Jestli se kraj s francouzskou firmou dohodne, znamenalo by to i vytvoření až stovky pracovních míst pro lidi z blízkého okolí a také rozvoj cestovního ruchu. "K tomu může přispět i pořádání koncertů a dalších kulturních akcí," plánuje středočeský radní Zdeněk Štefek.

Buštěhrad bývá v posledních letech spojován hlavně se jménem Davida Ratha. Exhejtman za ČSSD se zasloužil o to, aby chátrající památku získal do vlastnictví kraj, a za pomoci evropských dotací jej chtěl nechat opravit. Zakázka však byla zmanipulovaná, což dostalo Ratha a jeho kolegy do vazby a před soud.