Vlna odporu proti vedení buštěhradské školy nemá racionální základ

Zdroj: Ing. Václav Nový, Kladenský deník, 19. 10. 2007

Vážená paní šéfredaktorko,
v zastoupení města Buštěhrad a jeho úřadu Vám s politováním sděluji, že Kladenský deník v článcích týkajících se vedení Základní školy a Mateřské školy Oty Pavla v Buštěhradě (zřizovatel město Buštěhrad) poskytuje na titulní straně nebývalý prostor paní Šárce Tyburcové k šíření polopravd, lží a dezinformací, které ve svém důsledku poškozují dobrou pověst zřizovatele a naší školy.

Petice za odvolání ředitelky Věry Sklenářové i stížnost paní Rakové byly zřizovatelem řádně projednány a vyřízeny v souladu s pravidly stanovenými příslušnými právními předpisy a byly shledány jako neoprávněné. Tvrzení paní Tyburcové uveřejněné v Kladenském deníku číslo 242, kde si přisvojuje zorganizování jakési veřejné schůze, je nepravdivé. Pravda je taková, že petice byla projednána na zasedání zastupitelstva města Buštěhrad za účasti všech zainteresovaných stran. Zasedání bylo svoláno v souladu se zákonem o obcích starostou, který se jmenuje Václav Nový a nikoliv Jiří, jak je v článku chybně uvedeno. Na zasedání nebyly předneseny žádné argumenty, proč by ředitelka měla a mohla být zřizovatelem odvolána. V zájmu maximální objektivity zřizovatel vyžádal cestou starosty provedení inspekční činnosti Českou školní inspekci.

Odmítáme neprokázané tvrzení paní redaktorky, že Lucie Raková skončila kvůli nezájmu vedení školy v Jedličkově ústavu. Dle našich zjištění vedení školy mělo maximální snahu stěžovatelce vyhovět, avšak bez splnění zákonem stanovených povinností ze strany rodičů nebyla integrace možná.

Co se týče popisovaného případu Markéty Matysové, paní redaktorka spěchala stihnout uzávěrku a tak se neobtěžovala ověřit nepravdivá tvrzení otce jmenované. Máme k dispozici písemné materiály, které jednoznačně dávají za pravdu paní ředitelce v tom, že rodina nebyla vůbec schopna se školou spolupracovat. Vedení školy spolu s panem učitelem Červeným podniklo maximum možného, nemohlo však suplovat povinnosti rodičů. Pro ilustraci uvádím, že matka dítěte nereagovala na 4 písemné výzvy k návštěvě školy za účelem vypracování individuálního plánu. Na dalších 13 výzev v žákovské knížce k řešení konkrétních problémů týkajících se její dcery se dostavila pouze 3x. Tvrzení, že za bývalého ředitele Berana navštěvovala naši školu bez problémů ponecháme zatím bez komentáře, jelikož na základě zmiňovaného článku jsme nuceni prověřit, zda v tomto období nedošlo k porušení zákona, když děvče opakovalo první třídu celkem 3x.

Ředitelka školy má předepsanou kvalifikaci a pokud paní Tyburcová v článku tvrdí, že výukový program je na naší škole prováděn nestandardním způsobem, neví o čem mluví. Podle zjištění České školní inspekce naše škola poskytuje vzdělání v souladu se zápisem do rejstříku škol a školských zařízení. Je realizován vlastní školní vzdělávací program. Organizace vzdělávání respektuje příslušné právní předpisy a potřeby provozu. Vedení školy má jasnou koncepci směřující k rozvoji nabídky školy, k její profilaci i k modernizaci metod a forem učení.

Je pravda, že škola je v inspekční zprávě celkově hodnocena jako průměrná, nutno ale dodat, že v třístupňové stupnici podprůměr/průměr/nadprůměr, což znamená, že nejsou nutné zásadní změny a odvolání ředitelky není z tohoto důvodu na pořadu dne.

Ředitelka školy má v současné době podporu zastupitelstva, školské rady i SRPŠ, což si mohla autorka článku paní Husárová lehce ověřit, stejně jako jméno starosty. To je asi ale nezajímavé, jelikož je to pouhá pravda a nikoliv senzace, kterou potřebuje na titulní stranu Kladenského deníku.

Nezaznamenali jsme žádnou "vlnu" odporu proti vedení školy. Město Buštěhrad má v současné době 2 605 obyvatel a ve škole 249 žáků. Zmíněná petice doručená cestou městského úřadu má nikoliv 82, nýbrž 76 podpisů, z toho 8 osob dle našich údajů nemá děti v naší škole, 2 osoby se podepsaly 2x, 1 podepsaná osoba je nesvéprávná a jsou mezi nimi tací, kteří bohužel vůbec nevědí co a proč podepsali.

Město Buštěhrad i jeho úřad považuje správné fungování školy za jednu z priorit a má eminentní zájem na každém žákovi, který navštěvuje naší školu. Zastupitelstvo je připraveno řešit a podpořit jakýkoliv racionální podnět směřující ke zkvalitnění školy podaný cestou našeho úřadu.

Vyzýváme k odpovědnosti a ke spolupráci všechny rodiče, mající stejný zájem na tom, aby se v další inspekční zprávě objevilo hodnocení "nadprůměr".


Ing. Václav Nový
Starosta